MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Vårens bästa event!

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

Betongbruden på BetongFramtid.

Betongbruden på BetongFramtid.

Det var dags för vårens trevligaste tillställning i form av BetongFramtid. Jag var som vanligt ledig torsdag-fredag så det blev starten på en riktigt skön lång helg. Med mig till Convendum hade jag bland annat min chef, en exchef och en kollega från ett annat åkeri.

Det började med en intressant föreläsning om Tomteboda. Jag har själv ingen personlig relation till bygget men det är svårt att inte imponeras av storleken och arkitekturen.
Det pratades även en hel del hållbarhet, såklart. Man behöver inte klassas som något slags klimattaliban för att inse att vårt levnadssätt inte är ett hållbart sätt att leva på sikt. Ett bra exempel på dåligt resursutnyttjandet är att kontor används ca 10 procent av tiden och skolor ca 16 procent, sedan bygger man nya lokaler för att det inte finns tillräckligt? Här kunde man tänka till lite och låta en del verksamheter samsas.

Det behöver också fokuseras mer på att ta hand om befintliga fastigheter/bostäder så att man kan renovera istället för att riva och bygga nytt. Om man ändå måste riva så se till att ta tillvara på så mycket material som möjligt. Ett problem med det är avsaknaden av upplagsplatser för byggmaterial, det är sällan eller aldrig som tiden stämmer mellan rivning och det bygget som behöver materialet. Att hyra ut upplagsplats skulle kanske kunna vara en affärside?

Vi hörde även en intressant föreläsning av Brandforsk som handlade om bränder i stommaterial. En jämförelse var att såsom man byggde städer förr så brann hela staden (googla Sundsvall 1888) om det väl började brinna. Sedan lärde man sig att bygga så att det drabbad max ett kvarter, därefter ett hus och idag är man framme vid att varje lägenhet är en enskild brandcell, dvs en lägenhetsbrand ska inte sprida sig utanför lägenheten.

Det finns givetvis olika faktorer som påverkar detta och en av dem är vilket stommaterial som använts. I Luleå för några år sedan blev 65 bostäder förstörda pga en brand i ett kök. Husets trästomme gjorde att branden spred sig och det endast två år gamla huset fick rivas(!). Apropå miljö… Hade stommen bestått av betong hade branden troligen begränsats rejält. Bygga nytt är en mycket stor belasning för miljön och då borde det vara en självklarhet att man bygger så hållbara hus som det är möjligt, alltså borde inte trästomme vara ett lämpligt material. 

Nåväl, efter en eftermiddag med intressanta föreläsningar satt det fint med lite fika och sedan var det dags för montersurfning. Vi delades in i grupper och sedan fick vi en kort presentation vid varje utställares monter enligt löpande band-principen var det tänkt. Alldeles för trevligt folk och för intressanta utställare i samklang med rätt kass disciplin gjorde att det mest blev kaos när bara vissa bytte monter på den givna signalen.

Efter den övningen hade det dukats fram champagne och det skålades för att BetongVärlden nu har fyllt ett år. Därefter bjöds det på god mat och dryck och resten av kvällen ägnades åt mingel och intressanta samtal. Jag fastnade bland annat hos Isobetong och hos Bekaert som tillverkar stålfiber till betong. Det blev även lite pigmentprat med Lars-Olof Eliasson på Pigmentec, alltid lika trevligt. Mätt, nöjd och glad begav jag mig hemåt på kvällen efter en riktigt trevlig dag.

BetongFramtid!

Läs mer