MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Sjukhusstomme återbrukas till ny stadsdel!

David Bogerius

LINK Arkitektur presenterade ett återbruksprojekt av betongstommar under stadsmässan H22 City Expo. En betongstomme som var för tänkt för ett lasarett kan i stället användas till ett nytt bostadsområde i Helsingborg.

När bygget av Helsingborgs nya lasarett lades ner av politikerna var stommen redan gjuten. Men med LINK Arkitekturs innovativa återbruksförslag kan den komma till användning ändå.

– Vi ville ta fram ett förslag som skulle göra att både naturresurser och skattemedel sparas jämfört med att bygga nytt, säger Alexandra Adriani, regionchef på LINK Arkitektur.

Andelen återvunna byggmaterial blir allt större i nybyggnadsprojekt men det allra mest resursbesparande är återbruk, som att till exempel ta fönster från en byggnad som rivits och sätta in det i en ny byggnad. Än så länge utgör byggkomponenter som sätts in i nya projekt bara en bråkdel av allt byggavfall. 

– Särskilt intressant vore det att i högre grad återbruka fler naturresurskrävande stommar som nästan alltid är gjutna i betong i stället för att riva dem och gjuta hela nya grunder, men det ställer naturligtvis högre krav på både beställare och arkitekter som måste tänka på ett nytt sätt. För aktörer som vill driva branschens hållbarhetsarbete kliar det därför i fingrarna när vi ser unika återbruksmöjligheter som detta projekt där övergivna stommar skulle kunna bli en del av en ny attraktiv stadsdel, säger Alexandra Adriani.

“Här finns alla möjligheter att skapa något positivt, tänk er ett levande kvarter med bostäder”

Alexandra Adriani, regionchef på LINK Arkitektur

LINK Arkitektur var också den arkitektbyrå som ursprungligen fick uppdraget att rita psykiatribyggnaden som på grund av politiska beslut fick läggas ner efter påbörjat byggande (ett helt nytt sjukhus ska i stället byggas i Helsingborgs utkant). Kvar på den 20 000 kvadratmeter stora tomten står stommen och en arkitektbyrå som ser stor återbrukspotential.

– Vi kan stommen utan och innan eftersom vi ritade sjukhusbyggnaden och var med i hela projekteringen under ett halvt decennium. Här finns alla möjligheter att skapa något positivt, tänk er ett levande kvarter med bostäder, mötesplatser och butiker. Här har Helsingborg möjlighet att skapa ett riktigt stort föregångsprojekt inom återbruk av stommar.

Förslaget presenterades för en intresserad publik under H22 City Expo.

– Det ligger en utmärkt betonggrund gjuten på platsen med ett enormt källarplan, ett arbete och investering som det inte finns någon anledning till att kasta bort även om ursprungsplanen aldrig kommer att genomföras, säger bostadsarkitekten Marius Lorentzen och fortsätter:

– Vi har gjort detta projektförslag för att visa att återbruk är fullt möjligt. Allt som redan byggts kan behållas. Källaren som redan är gjuten ger plats till cirka 250-300 p-platser.

Det finns inget beslut om vad som kommer hända med marken, men oavsett vad som händer ser LINK Arkitektur det som ett tillfälle att visa att arbetet inte varit förgäves.

– Förslag som detta gynnar både skattebetalare och miljön, säger Marius Lorentzen. 

Läs mer