“Cementas avslag har skett på goda grunder!”
/Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, till Dagens Industri.
Att få en ansökan avvisad i Mark- och miljööverdomstolen är mycket ovanligt. Enligt Dagens Industri är det endast 2,5 procent av ansökningarna som får avslag.
DI har undersökt 393 ansökningar under perioden 2020-2021 och av dessa har endast tio ansökningar fått avslag, en av dem är Cementas. Det har gjort att Cementas ansvar i frågan har lyfts i flera medier. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, säger till DI att “det är sällan som företag får avslag.” Han säger också att “det som nu har uppmärksammats, framför allt med Cementa, är att tillståndsmyndigheterna avvisat med hänvisning till att de har varit bristfälliga. Och mitt intryck är att det har skett på goda grunder”.
Nicklas Skår, miljöexpert på Svenskt Näringsliv, är av en annan uppfattning. Han tycker inte man ska skylla allt på Cementa.
“Så enkelt är det inte. Om man ser till Cementa så är det många som säger att de gjorde en dålig ansökan, men vi lät en fristående advokatbyrå granska den. Och de kom fram till att det var en utmärkt ansökan. Att man inte får igenom en ansökan behöver inte betyda att man gjort något fel”, säger Nicklas Skår till DI.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.