MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Konkurserna fortsätter att öka och det finns inga tecken på inbromsning, visar en ny prognos från Dun & Bradstreet.

2 000 byggbolag riskerar konkurs

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Konkurserna fortsätter att öka och det finns inga tecken på inbromsning, visar en ny prognos från Dun & Bradstreet. Skatteanstånden från pandemin driver på risken. ”Vi har redan sett att företag gått i konkurs på grund av skatteskulderna”, säger affärsanalytikern Henrik Hargéus till Tidningen Näringsliv.

Trots att den svenska den ekonomin ger ifrån sig positiva signaler så fortsätter konkurserna att öka. Enligt en prognos från Dun & Bradstreet, som kontinuerligt följer konkursutvecklingen och gör större djupdykningar fyra gånger per år, stiger dessutom konkursrisken i nästan alla branscher.

– Vår prognos visar inte på någon inbromsning. En liten ljusglimt är att vi kan se att ökningstakten av konkurser avtagit lite i maj och juni jämfört med årets inledande månader då ökningen var mer dramatisk men konkurserna fortsätter ändå att öka, säger Henrik Hargéus.

Det är framför allt tre branscher som drabbats. Hotell- och restaurang, bygg och handel står för över hälften, 52 procent, av alla konkurser i Sverige.

– Många av bolagen som gått i konkurs är ganska små och ganska unga. Det som sticker ut är byggbranschen där även större etablerade bolag gått i konkurs. Byggkrisen slår också mot underleverantörer och företag inom transportsektorn. Det har uppstått en dominoeffekt som drabbar närliggande branscher, säger Henrik Hargéus.

Under pandemin beviljades 61 000 svenska företag tillfälliga skatteanstånd, de flesta inom just hotell- och restaurang, bygg och handel. Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv från förra året hade de företag som fått tillfälliga skatteanstånd en betydligt lägre soliditet och vinstmarginaler jämfört med liknande företag. Detta verkar återspeglas i konkursutvecklingen.

Enligt Henrik Hargéus har 16 procent av de företag som beviljades skatteanstånd redan gått i konkurs.
Svenska företags återstående skuld för de tillfälliga skatteanstånden är 39 miljarder kronor, pengar som måste betalas in till Skatteverket. En stor del av denna skuld ska dessutom vara betald senast den 12 september.

Dun & Bradstreet bedömer att konkursrisken är störst inom hotell- och restaurangbranschen. Där hotas 892 bolag av konkurs de närmaste 12 månaderna. Inom byggbranschen ligger 1 912 bolag i riskzonen.

– Det som är positivt i sammanhanget är att bland de bolag som har kvar skatteskulder så har cirka 80 procent en god kreditvärdighet så där ser vi ingen större risk. Men ungefär 20 procent av företagen kommer att få det tufft, säger Henrik Hargéus.

Läs mer