MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
De nominerade till Årets Betongkonstruktör är Lovisa Persson, WSP, Mikael Szymanski, Heidelberg Materials och Therese Arvidsson, Tyréns.

Årets Betongkonstruktör -här är de nominerade

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Årets Betongkonstruktör utses på Betonggalan den 21 november på Grand Hotell i Stockholm. Här är de tre nominerade som kan vinna. Juryn har bestått av Daron Omed, Cowi (ordf.), Jenny Andersson, Tyréns, och Erik Beets, VBK. Sponsor till priset är Mapei.

Therese Arvidsson, Tyréns.

Therese Arvidsson, Tyréns

I projektet OLK1100 Gerstaberg har Therese dimensionerat överbyggnaden till en 340 m lång spännarmerad balkbro för järnvägstrafik. Dimensioneringsarbetet har innefattat hela processen från systemberäkning med val av spännarmering till dimensionering av slakarmering i överbyggnaden, inklusive dynamisk analys. För spännarmeringen har Therese utfört arbetet från att välja spännarmeringskurva till kontroller av överbyggnaden i brottgräns och bruksgräns samt framtagande av erforderliga uppspänningskrafter. Arbetet med dimensionering av slakarmering har inbegripit många armeringsdetaljer för att ta hand om krafterna kring lager, i tvärbalkar samt kring spännarmeringsförankringar.

Genom sin höga förmåga att gå djupt in i regelverken har Therese bidragit till betongkonstruktionens utveckling. Hon har tillsammans med kollegor och beställare utmanat och klargjort komplicerade frågeställningar i regelverken. Hon delar också med sig av det hon kommer fram till kollegor och andra samarbetspartners på ett effektivt sätt.

Mikael Szymanski, Heidelberg Material Precast Abetong.

Mikael Szymanski, Heidelberg Material Precast Abetong

Mikael har ett stort engagemang och precision i framtagande av prefabkonstruktioner och dess beräkningar. Han har förmågan att omvandla komplexa idéer till konkreta lösningar. Vilket ger bra projekt och tillverkning i fabrik.

Han är verkligen en konstruktör ut i fingerspetsarna med öga för detaljer och rimlighet när det kommer till armering och utförande. Hans magkänsla litar man på. Därför bör han nomineras som årets betongkonstruktör.

Ett projekt som Mikael var med och räknade fram var Klocktornet i Sankt Andreas kyrka i Malmö. Projektet gick ut på att man rev gamla Sankt Andreas kyrkan i Malmö och uppförde ett likvärdigt klocktorn med prefab-element (massiva plattor, väggar). De löste stabilitet, vind etc med avancerade beräkningar.

Lovisa Persson, WSP.

Lovisa Persson, WSP

Lovisa Persson nomineras som årets betongkonstruktör för hennes insatser i projektet Södertälje Sluss och Kanal där hon gjort konstruktionsberäkningar för de nya porthuvudena. Porthuvud är stora och komplexa betongkonstruktioner som slussportarna gå in under och har en komplex geometri och där produktionen, som är under utmanande former, blir högst relevant fråga i dimensioneringen och utformningen.

Det är väldigt komplexa och unika konstruktioner med mycket högt ställda krav på beständighet och ett ständigt pågående arbete tillsammans med entreprenören för att underlätta produktionen.

Lovisa har hela tiden visat på hög kompetens och är en mycket uppskattad medarbetare, både för WSP och för Peab.

Läs mer