MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Åtta synpunkter på Heidelbergs ansökan

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

I tisdags sammanträdde Region Gotlands regionstyrelse i ett extrainsatt möte. Ett av två ärenden gällde ansökan om tillstånd till cementproduktion i Slite från Heidelberg Materials. Det andra gällde tillståndsansökan för täktverksamhet från Nordkalk.

– Vi kan se att Heidelberg Materials har kompletterat sin ansökan efter många av de synpunkter vi pekade på redan 2023, men det är viktigt för Gotland som helhet och inte minst för de boende och verksamma i Slite att ansökan till mark- och miljödomstolen besvarar alla de frågeställningar vi har, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.

Region Gotland och andra remissmyndigheter och berörd allmänhet kommer att ges tillfälle att lämna synpunkter vid ett senare tillfälle när mark- och miljödomstolen har kungjort ansökan. Därefter finns möjlighet för Heidelberg Materials att bemöta yttranden, och så går ärendet till huvudförhandling. Därefter meddelar mark- och miljödomstolen sin dom, utifrån processen för tillståndsärenden enligt Miljöbalken.

Region Gotland anser att ansökningshandlingar och underlag till domstolen behöver kompletteras av Heidelberg Materials på åtta punkter:
1. Bullerutbredning och dess påverkan på omgivningen.
2. Anläggande av ny pir inom hamnområdet.
3. Dagvattenhantering.
4. Utsläpp till och påverkan på luft.
5. Klimatanpassning.
6. Frågor kring och säkerhetsrapport och riskbedömning.
7. Påverkan på lokalsamhällets utvecklingsmöjligheter.
8. Den allmänna vägen Storgatan.

Läs mer