Nytt betongsortiment med återvunnet råmaterial.
Heidelberg Materials nya produktsortiment, BIO Recycle (BIO R), använder återanvänd krossad betong som ballastmaterial i stället för jungfruligt material.
Inom BIO R finns tre nivåer med olika procentandel återvunnen ballast. Nivåerna definierar maxgränsen för återvunnen ballast utifrån givet användningsområde och exponeringsklass.
I vissa fall kan hela 25 procent återvunnen ballast av den totala ballastmängden användas. I alla konstruktionsdelar tillåter gällande regelverk idag 5 procent.
– Betongen som i dag används i BIO R är returbetong som krossas och blir till återvunnen betongballast (ÅVB), men på sikt kan det handla om att återanvända hela betongkonstruktioner, säger Jonas Axeling, marknadschef för Heidelberg Materials Betong Sverige.
Han ger exempel från kontinenten där Heidelberg Materials i Nederländerna har utvecklat en liknande produktkategori. I Sverige har produktutvecklingen skett under flera år där Heidelberg Materials levererat tusentals kubikmeter betong med upp till 5 procent återvunnen ballast.
– Nu lanseras vi BIO R som en ny del i vår produktportfölj. Först ut blir Stockholmsområdet, men på sikt ska vi erbjuda den i flera regioner, säger Jonas Axeling.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.