MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Betongfabrik byggs i trä

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Tysk elementfabrik väljer hybridkonstruktion.

Den tyska elementtillverkaren Brüninghoff valde prefabricerade väggelement i trä till sin nya betongfabrik. Det skriver Metsä Wood i ett pressmeddelande.

Brüninghoffs nya betongfabrik i Hedien, Tyskland, har en yta på cirka 17 000 kvadratmeter. De prefabricerade, externa, icke-bärande väggelementen i limträ är tillverkade på Brüninghoffs elementfabrik och monterades ihop med en lastbärande betongstomme som tillsammans skapar hybridkonstruktionen. Byggnaden har sammanlagt 239 väggelement med en total yta på cirka 5 000 kvadratmeter. Väggelementen är lika höga som byggnadens totala höjd på 13 meter.

– Brüninghoff-koncernen tillverkar även träelement. I det här projektet valde vi väggelement av Kerto LVL från Metsä Wood till vår nya betongelementfabrik, säger André Leipold, teknisk chef på Brüninghoff Holz GmbH & Co. KG. 

– Brüninghoff-caset visar att det finns många fördelar med hybridkonstruktioner, inte minst för klimatet och det är något vi efterlyser mer av i Sverige, säger Håkan Arnebrant, Business Development Manager på Metsä Wood Sverige.

Läs mer