MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Butong består av två lager fiberarmerad betong.

Butong söker samarbete

Butong består av två lager fiberarmerad betong.

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

I oktober invigdes den högsta växtväggen i Europa på fasaden till köpcentret Oslo City. Bakom installationen står det svenska företaget Butong som har liknande växtväggar på olika håll i världen. Nu vill Butong bredda sig och söker en samarbetspartner inom betongindustrin.

Butong startades 2009 av Lars Höglund som redan när han utbildade sig till arkitekt började experimentera med olika gjutmetoder. Sedan 14 år har Butong patent på en gjutmetod som heter precis som företaget. Enkelt förklarat går den ut på att fiberarmerad betong pressas mellan två lager av bubbelplast. Resultatet blir en panel som är uppbyggd av två sammanfogade lager med nätstruktur.

– Tekniken innebär att upp till 80 procent av betongen ersätts med luft vilket är ett klimatsmart alternativ med lågt avtryck. Nätstrukturen gör också att betongen kan släppa igenom ljus, luft, ljud och vatten, säger Lars Höglund.

Med 70 procent av marknaden i Nordeuropa är Butong den största leverantören av gröna fasader på våra breddgrader. Förutom växtväggar utom- och inomhus har Butong också lanserat världens första undertakslösning i betong med goda akustiska värden. Tekniken används också till akustikpaneler och designobjekt.

Kunderna är framför allt större fastighetsägare och offentliga företag, varav en del som exempelvis Dior, EU-kommissionen och kungahuset i Jordanien sticker ut lite mer än andra.

Med tanke på att patentet går ut om tio år menar Lars Höglund att det har blivit dags att satsa på nya produktområden. Först av allt handlar det om att lansera butong som fasadpanel utan växter. Men för att lyckas med det söker han en samarbetspartner i betongindustrin.

– Jag vill hitta en partner inom prefab eller fasadpaneler som vi kan lansera den här produkten tillsammans med. Förutom den nordiska marknaden sker det väldigt många andra projekt i världen där vår fasadpanel skulle passa in.

Fördelarna med materialet är fler utomhus än inomhus, förklarar Lars Höglund. Butongen står emot UV-ljus och väta, den har ett lägre CO2-avtryck än jämförbara produkter och är brusreducerande. Dessutom gör hålen fasaden levande, det går att jobba tredimensionellt och materialet kan kombineras med växter eller insektshotell.

– Målet är att bli det nya teglet där man klär in hela byggnader med butong. Nu handlar det bara om att vi ska hitta en struktur att verka inom, avslutar Lars Höglund.

Växtvägg i butong i Linköping.

Växtvägg i butong i Linköping.

Läs mer