MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Johan Deremar på Byggföretagen uttalar sig om varsel i byggbranschen

Byggbranschen hårdast drabbat

Johan Deremar på Byggföretagen uttalar sig om varsel i byggbranschen

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar att byggbranschen är den bransch som varslade flest personer om uppsägning under sista kvartalet 2023.

Från oktober till och med december 2023 varslades 3 512 personer i byggbranschen.

– Vi har inte sett så många varsel i bygg sedan finanskrisen. Tvärniten i bostadsbyggandet är långt ifrån över, även om inflationen är på väg ner och Riksbanken slutar att höja styrräntan, säger Johan Deremar, nationalekonom och prognosansvarig, Byggföretagen.

Under hela 2023 varslades 9 166 personer inom branschen om uppsägning. Det är en ökning med 154 procent jämfört med 2022. Då varslades 3 611 personer.

– Stigande materialpriser, skenande energikostnader och svagare hushållsekonomier skapade en växande osäkerhet som byggbranschen inte upplevt på mycket länge. Tyvärr blev 2023 det ”skitår” som Byggföretagen tidigt varnade för, säger Johan Derema.

Alla branscher medräknade varslades 72 459 personer om uppsägning i Sverige förra året. Förutom bygg tillhörde tillverkning och vård och omsorg de mest utsatta branscherna.

Läs mer