MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Byggelement utvecklar ett system för AI-granskning som ska öka kvaliteten ytterligare och samtidigt frigöra tid för ingenjörer och planerare att fokusera på verksamhetskritiska uppgifter.

Byggelement satsar på AI-granskning

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Byggelement utvecklar ett system för AI-granskning som ska öka kvaliteten och samtidigt frigöra tid för ingenjörer och planerare att fokusera på verksamhetskritiska uppgifter.

– Målet är att öka noggrannheten och precisionen. AI-system kan identifiera även den minsta avvikelsen i en ritning, något som kan vara svårt för det mänskliga ögat att upptäcka. Vi sparar både tid och resurser på att automatisera vår granskningsfunktion, säger Mikael Wiksten, processansvarig på Byggelement.

De första testerna med AI-systemet har gällt tillverkningsritningar för plattbärlag och har utförts i fabrikerna i Ucklum utanför Stenungsund och i Katrineholm.

– Det ser väldigt bra ut och jag är optimistisk inför fortsättningen. AI-system blir hela tiden bättre genom maskininlärning och kan anpassas till nya standarder för ritningar, material och metoder, säger Mikael Wiksten.

AI-systemet kan också integreras med databashantering och spårningssystem, något som förbättrar dokumentationen av granskningsprocessen. Det underlättar spårbarheten och gör det enklare att genomföra revisioner och kvalitetskontroller.

Läs mer