MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Bredvid Sheraton Hotell i Stockholm levererar Byggelement håldäck i ECO-prefab till Snäckan 8 med sina elva våningar. Stomentreprenör är Nordec och beställare Skanska Fastigheter. Här låg det klassiska kafét Tysta Mari som nu får egen gång.

Tysta Mari lever vidare i Snäckan 8

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Bredvid Sheraton Hotell i Stockholm levererar Byggelement håldäck i ECO-prefab till Snäckan 8 med sina elva våningar. Stomentreprenör är Nordec och beställare Skanska Fastigheter. Här låg det klassiska kafét Tysta Mari som nu får egen gång.

-Den korta montagetiden ska avslutas före semestrarna. Affären, värd 25 miljoner kronor, ställer krav på både logistisk kompetens och kraft att producera de prefab-mängder som behövs för bygget av de elva våningarna, säger Joacim Hamegård, projektledare på Byggelement.

Projektet Snäckan 8 ligger vid Tegelbacken, vägg i vägg med Hotell Sheraton, ett stenkast från centralstationen mitt i Stockholm. Beställare är stomentreprenören Nordec.

Här – mitt i city – måste de lastbilar som transporterar produkterna ta hänsyn till speciella spärrtider som gäller i området. En mellanlagringsstation har upprättats vid Tomteboda för att underlätta planeringen av leveranserna.

Joacim Hamegård, projektledare på Byggelement.

– Det är mycket att tänka på för att få till flödet, men hittills har det fungerat väldigt bra tack vare våra skickliga planerare och logistikansvariga, säger Joacim Hamegård, projektledare på Byggelement.

Totalt sett levereras 20 320 kvadratmeter håldäck, omkring 2 000 kvadratmeter RD-plattor, drygt 1 800 löpmeter pelare, 3 500 kvadratmeter massiva väggar (inklusive socklar), 640 kvadratmeter sandwichvägg och 425 kvadratmeter halvsandwichvägg.

De stora mängderna håldäck levereras i ECO 30, något som sänker den totala leveransens utsläpp av koldioxid med 320 ton jämfört med branschstandard. Det motsvarar en minskning med närmare 20 procent.

– Det här är dessutom de första leveranserna som kommer från den nya väggfabriken i Hallstahammar. De stora mängderna prefab-element är en utmaning i sig och gör att vi även levererar från flera av våra övriga fabriker, säger Joacim Hamegård.

slideshow image

Kontorshuset Snäckan 8, som det heter, har Skanska Fastigheter Stockholm AB, som byggherre. Det har en total uthyrningsbar yta på cirka 23 000 kvadratmeter. Byggnaden har ambitionen att nå miljöcertifieringen LEEDs nivå, Guld.

På fastigheten fanns en byggnad som nu är riven till bottenvåningen för att lämna plats för en ny tio våningar hög kontorsbyggnad med källare och nio våningar ovan mark. Största delen av byggnaden omfattar kontorslokaler och vissa kommersiella lokaler. På översta våningen kommer det att finnas tekniska utrymmen och en altan som ger utsikt mot Riddarholmen och Gamla stan.

”Tysta Mari”-gången är en av byggnadens historiska vingslag som förfinas i projektet. Tysta Mari var ursprungligen ett känt kafé och restaurang i Stockholm, som öppnade 1834. Den fick sitt namn Tysta Mari (litterärt: ”Silent Mary”) som beskrivning av grundarens Maria Christina Lindströms diskreta sätt att göra affärer och servera. Senare gjorde hon smeknamnet till kaféets officiella namn.

Kaféet stängdes 1954 men i Östermalms saluhall finns det sedan 1974 ett nytt kafé och restaurang med namnet Tysta Mari.

Läs mer