Hur arbetslaget agerar som grupp spelar en viktig roll i att skapa och bibehålla en säker och hälsosam arbetsplats. Därför har Peabkoncernen valt att fokusera på just laget under sin årliga arbetsmiljövecka.
Varje arbetslag kommer under veckan att genomföra en aktivitet som baserats på koncernens kärnvärden – jordnära, utvecklande, personliga och pålitliga – eftersom dessa är vägledande för hur organisationen agerar, såväl utåt som inåt. Både individuellt och i grupp ges möjligheten att reflektera och diskutera kring det egna beteendet och hur samarbetet och samspelet ser ut i gruppen. Arbetslaget ska gemensamt komma överens om hur man vill fortsätta jobba, vilka styrkor man har och vad som kan förbättras.
– Hur arbetslagets samspel fungerar skapas både på individ- och gruppnivå. Det känns viktigt att ge våra medarbetare möjlighet att lägga extra tid på att gemensamt reflektera kring hur man själv bidrar till gruppen, vad man gör bra tillsammans och vad man kan göra bättre, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.
Under veckan genomförs en rad olika aktiviteter med syftet att förbättra arbetsmiljön. Utöver en inledande och avslutande gemensam övning kan arbetslagen även välja att genomföra aktiviteter som bland annat handlar om personlig skyddsutrustning, återhämtning och arbetsplatsintroduktion av nya medarbetare.
– En stark säkerhetskultur bygger vi tillsammans. Därför är det viktigt att vi håller fokus på laget och dess samspel. Våra kärnvärden är en stor styrka för oss – och det ska de fortsätta att vara, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.
Peabs arbetsmiljövecka pågår till och med den 30 augusti.
Finland har tagit viktiga steg för att främja en cirkulär ekonomi i byggsektorn genom att introducera nya standarder och förordningar för återvinning av betong. Detta initiativ syftar till att minska byggavfall och öka användningen av återvunnet material i olika byggprojekt.
Ar2CorD, eller Arctic Climate Concrete Durability, är ett forskningsprojekt som tar sig an en av byggindustrins största utmaningar: att skapa hållbar klimatförbättrad betong, eller LCC, Low-Carbon Concrete, för extrema klimat. Projektet, som leds av UiT Norges arktiska universitet och finansieras av EU:s Interreg Northern Periphery and Arctic-program, samlar forskningsinstitutioner och industripartners från hela Norden.
Vid den framtida Korsvägen-stationen i Göteborg sker nu arbete som beskrivs som unikt i sitt slag. Här byggs en bergtunnel som bryter med traditionella metoder – betongpelare ersätter bergpelare.