“Han har varit inom företaget i 20 år.”
Anders Anderberg, Weber, tar steget från marknadsutvecklingschef till en ny roll som forsknings- och utvecklingsdirektör. Anders har varit knuten till Weber redan under sina universitetsstudier till civilingenjör då Optiroc, som senare blev Weber, sponsrade ett doktorandprojekt med fokus på relationen mellan fukt i golvkonstruktioner och innemiljö. Nu har han varit inom företaget i 20 år.
-Att ett företag är villigt att satsa på forskning på det sätt som man gjorde imponerade på mig. Jag fick också mycket stöd under hela projektet och en tydlig industriell och marknadsmässig koppling under ett mycket professionellt agerande, säger Anders Anderberg.
Under sina år på företaget har Anders haft roller som teknisk specialist, produktchef för golvavjämning, övergripande ansvar för samtliga produktområden samt senast som marknadsutvecklingschef. Som forsknings- och utvecklingsdirektör kommer Anders bland annat att spela en nyckelroll i omställningen inom hållbarhetsområdet.
-Webers forsknings- och utvecklingsavdelning står inför stora utmaningar, både genom en omlokalisering av verksamheten, utmaningar i en snabbt föränderlig kontext när det kommer till byggnation, tillgång till råvaror, prisändringar och nya konkurrerande alternativ, säger Anders Anderberg.
Finland har tagit viktiga steg för att främja en cirkulär ekonomi i byggsektorn genom att introducera nya standarder och förordningar för återvinning av betong. Detta initiativ syftar till att minska byggavfall och öka användningen av återvunnet material i olika byggprojekt.
Ar2CorD, eller Arctic Climate Concrete Durability, är ett forskningsprojekt som tar sig an en av byggindustrins största utmaningar: att skapa hållbar klimatförbättrad betong, eller LCC, Low-Carbon Concrete, för extrema klimat. Projektet, som leds av UiT Norges arktiska universitet och finansieras av EU:s Interreg Northern Periphery and Arctic-program, samlar forskningsinstitutioner och industripartners från hela Norden.
Vid den framtida Korsvägen-stationen i Göteborg sker nu arbete som beskrivs som unikt i sitt slag. Här byggs en bergtunnel som bryter med traditionella metoder – betongpelare ersätter bergpelare.