MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Haarup firar 60 år

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.

Det som började med en enkel flismaskin som snabbt såldes till en lokal betongfabrik har lett till att företaget nu levererar anläggningar för betongblandning till kunder i över 50 länder, inklusive Sverige.

I Sverige har företaget levererat ett 100-tal blandare, bland annat till Swerocks fabrik i Malmö som vi uppmärksammade i Studio Betong avsnitt 9.

Haarup Maskinfabrik har genomfört en omfattande grön omställning under de senaste åren, där de har minskat sin energiförbrukning och koldioxidutsläpp genom flera olika initiativ. De har installerat solpaneler som genererar grön el till fabriken, och batterisystem för att lagra energi till natten.

Genom att använda eldrivna gaffeltruckar och varmepumpar för uppvärmning, har företaget lyckats bli nästan helt självförsörjande på grön energi under åtta månader om året. När de köper el från nätet, är det vindkraft som används.

Haarup har också elektrifierat sin fordonsflotta och har Tesla-fordon för tjänsteanvändning. Medarbetare erbjuds att ladda sina elbilar gratis på arbetsplatsen. Dock har de fortfarande montörbilar som går på biodiesel, vilket de ser som en utmaning att helt elektrifiera.

-De är ett av endast fem danska företag som får köpa fossilfritt stål från SSAB, säger Lars-Olof Eliasson, vd på Pigmentec, som är representant för Haarup i Sverige och som var med och firade de 60 åren i helgen.

Företaget är fortfarande familjeägt och nuvarande vd Hans Christensen är son till grundaren Ole.

Läs mer