Godkänd stenkolsflygaska i betong är inte giftig och medför inga hälsorisker. Det säger Ingemar Löfgren, forsknings och utvecklingschef på C-lab, som ger sig in i debatten om vad vi blandar i betongen.
Danielle Freilich, Byggföretagens tidigare miljöchef, har varnat i tidskriften Aktuell Hållbarhet, för att slagg i betong kan komma att urlakas med åren och påverka miljön negativt. Markus Peterson, standardiseringsexpert på Svensk Betong, har hävdat att det är fel, den slagg vi använder i betong är restavfall från kolkraftverk och kommer inte från avfallsförbränning.
Nu vill även Ingemar Löfgren reda ut begreppen. ”Man blandar ihop flygaska från avfallsförbränning med en giftfri och av EU:s gemensamma kemikalielagstiftning testad och godkänd stenkolsflygaska, som används i betong”, skriver han i ett pressmeddelande.
Han fortsätter med att skriva. ”Det vi använder som alternativt bindemedel är stenkolsflygaska, en restprodukt från kolkraftverk, som man ställer lika hårda krav på som på cement. Stenkolsflygaskan är registrerad enligt kemikalielagstiftningen REACH (EU:s gemensamma kemikalielagstiftning) och godkänd som ett alternativt bindemedel i hela Europa, och CE-märks enligt standard SS-EN 450-1 & 450- 2.”
Enligt Löfgren innehåller stenkolsflygaskan inga farliga ämnen och risken för urlakning är minimal.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.