BMI Group i Stockholm har lanserat nyheten Aerlox som är en takpanna i lättbetong med låg vikt och minskad mosspåväxt.
– Pannan stoppar mossan på två sätt. Först är den så tät att fukten knappt kan gå in i materialet. Sen har varje panna en utskjutande droppkant nederst, som gör att vattnet inte kan sugas upp snett bakåt mellan pannorna. Det kallas kapillärkraft, förklarar Janne Holopainen, ägare till Briljant Tak & Bygg, och fortsätter:
– Samma fenomen inträffar när du häller snustorr sand på marken, och sandhögen efter några timmar har blivit fuktig inuti.
En annan viktig skillnad mot vanliga takpannor är att Aerloxpannan är mycket lättare. På en vanlig villa skiljer det ett ton vilket innebär mindre belastning på stomme och takstolar, mindre miljöbelastning i transporterna, och bättre ergonomi och arbetsmiljö för takläggarna.
Den nya betongpannan har utvecklats under flera år i ett testcenter i Heusenstamm i Tyskland. Där finns möjligheter att är simulera kraftiga stormar, ösregn, isande kyla och kraftiga belastningar.
Finland har tagit viktiga steg för att främja en cirkulär ekonomi i byggsektorn genom att introducera nya standarder och förordningar för återvinning av betong. Detta initiativ syftar till att minska byggavfall och öka användningen av återvunnet material i olika byggprojekt.
Ar2CorD, eller Arctic Climate Concrete Durability, är ett forskningsprojekt som tar sig an en av byggindustrins största utmaningar: att skapa hållbar klimatförbättrad betong, eller LCC, Low-Carbon Concrete, för extrema klimat. Projektet, som leds av UiT Norges arktiska universitet och finansieras av EU:s Interreg Northern Periphery and Arctic-program, samlar forskningsinstitutioner och industripartners från hela Norden.
Vid den framtida Korsvägen-stationen i Göteborg sker nu arbete som beskrivs som unikt i sitt slag. Här byggs en bergtunnel som bryter med traditionella metoder – betongpelare ersätter bergpelare.