MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Ny rapport: NCC säljer mest till offentlig sektor

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.

NCC är den byggentreprenör med högst intäkter från offentliga kontrakt medan Peab är den totalt mest aktiva byggentreprenören på projektmarknaden utifrån antal projektuppdrag.

Byggfakta och Tendium presenterar i en gemensam rapport unik statistik baserat på byggstartade projekt inom privat och offentlig sektor. Statistiken omfattar enbart byggprojekt och offentliga upphandlingar relaterade till husbyggnation.

Enligt Byggfaktas statistik ligger det uppskattade byggkostnadsvärdet för husprojekt som byggstartat juli 2023-juni 2024 på 207 miljarder. I summan ingår nybyggnation, tillbyggnation, ombyggnation samt renoveringar av husprojekt (infrastrukturprojekt och kraft/energi är däremot inte inräknat).

Byggstartsstatistik visar också att byggbranschen hålls uppe av större industriprojekt, men även skolbyggandet har ökat. Ett av de gigantiska industriprojekt som driver upp värdet är H2 Green Steel i Skellefteå, som uppskattas till 35 miljarder.

Något annat som sticker ut i statistiken är att byggboomen i Västra Götaland nu verkar vara över. Men mellan 2023 och juni 2024 syns ett kraftigt fall i den regionen samtidigt som det stabiliserats i Stockholm och Skåne.

Med ett minskat bostadsbyggande har det varit tuffa tider för många byggföretag.

– I byggbranschen har vi de senaste åren konstaterat ett kraftigt minskat bostadsbyggande, men den offentliga sektorns del av byggentreprenaderna, i kombination med stora industriprojekt framför allt i norr, har till viss del kompenserat för raset i bostadsbyggandet, säger Peter Åhs, affärsutvecklare på Byggfakta.

Tendiums statistik visar på ett ökat offentligt inköp av byggtjänster. Sedan 2020 har den offentliga sektorns utgifter för byggande ökat stadigt. Under 2023 köpte statliga myndigheter, regioner, kommuner, offentligt ägda bolag och andra offentliga organisationer in tjänster från byggföretag för 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.

Tre byggföretag har under perioden 2020 till 2023 haft över 200 offentliga kunder – NCC, Skanska och Peab. NCC hade både flest offentliga kunder och högst intäkter från offentliga kontrakt.

Byggentreprenörerna med högst intäkter från offentliga kontrakt 2020 – 2023
NCC (inkl. Nybergs Entreprenad)
Skanska
Peab
ByggDialog
Veidekke

Peab är däremot den byggentreprenör som totalt sett anlitats i flest husbyggnadsprojekt som byggstartat under åren 2022, 2023 samt första halvåret 2024 (när även privata beställare räknas in). Här kommer Skanska på andraplats och NCC på tredje.

Här kan du ladda ner rapporten utan kostnad

Läs mer