MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Materialleverantören gop har tagit fram ett formmaterial i komposit.

Nytt material för formsättning

Materialleverantören gop har tagit fram ett formmaterial i komposit.

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Materialleverantören gop har tagit fram ett formmaterial i komposit. Det har ökad återanvändbarhet och fler gjutcykler än plywood som dessutom behöver släppmedel.

– Produkten heter Gopanel Formoch är framtagen med hänsyn till hållbarhet och cirkulärt användande av byggprodukter. Gopanel Form ersätter traditionella material som plywood med ett kompositmaterial och glasfiber för förstärkning med möjlighet till recirkuleringen av materialet, säger Patrik Helgegren, produktutvecklare för gop.

Produkten sägs gå att återanvända upp till 40 gånger vid korrekt hantering, vilket är betydligt mer än vad traditionella material kan erbjuda. Därtill kommer panelen med ekonomiska, tidsmässiga och ergonomiska vinster.

– Med vår lösning kan byggarna minska eller helt ta bort släppmedel vilket annars är en väldigt viktig del i vanlig gjutning. Med Gopanel Form kan vi erbjuda branschen ett alternativ med hög kapacitet och kundanpassade mått, vilket minimerar spill, säger Patrik Helgegren.

Produkten kan återvinnas genom att malas ned och granuleras för att återanvändas i ny form.

-Under rätt förutsättningar kan vi uppnå fullständig återvinning av Gopanel Form och därigenom, med gott samvete, påstå att vi har löst helheten, säger Patrik Helgegren.

Läs mer