MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Nytt projekt med koldioxidavskiljning i Tyskland

Oslo-baserade Capsol Technologies har tilldelats en genomförbarhetsstudie för sin koldioxidavskiljningsteknik vid en cementfabrik i Tyskland,

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Oslo-baserade Capsol Technologies har tilldelats en genomförbarhetsstudie för sin koldioxidavskiljningsteknik vid en cementfabrik i Tyskland, vilket är företagets sjätte stora ingenjörsstudie för cementindustrin. Projektet syftar till att fånga in 400 000 ton koldioxid årligen.

Ett annat projekt för Capsol är deras samarbete med Schwenk i deras cementfabrik i Broceni, Lettland. Där siktar Schwenk på att fånga in 750 000 ton koldioxid per år. Detta initiativ är en del av det bredare CCS Baltic Consortium, som fokuserar på att transportera och lagra koldioxid i permanenta lagringsplatser, eventuellt i Nordsjön.

Capsol Technologies grundades på över 20 års forskning och innovation inom koldioxidavskiljning. Deras teknik har testats framgångsrikt vid flera anläggningar, inklusive i Stockholm, där deras första tester genomfördes redan 2008. Företagets teknologi är tillämplig inom en rad olika sektorer såsom biomassa, energi från avfall och gasturbiner.

I april 2023 genomgick företaget en omprofilering från CO2 Capsol till Capsol Technologies för att spegla deras bredare teknologisortiment. Företaget noterades nyligen på Oslo Børs, vilket ger dem tillgång till internationella investerare. Capsol har som mål att bli en av de tre största aktörerna inom koldioxidavskiljningsteknologi globalt till år 2030.

Capsol Technologies koldioxidavskiljningsteknik, CapsolEoP® , kombinerar koldioxidavskiljning och värmeåtervinning i en och samma enhet. Tekniken använder Hot Potassium Carbonate (HPC) som ett lösningsmedel för att fånga upp koldioxid från rökgaser som släpps ut vid industriella processer. Tekniken kräver varken extern ånga eller mycket vatten, vilket minskar driftskostnaderna och gör att tekniken kan integreras enkelt i befintliga industrianläggningar.

CapsolEoP® återvinner värme från avskiljningsprocessen, vilket minskar den totala energiförbrukningen för koldioxidavskiljningen. Vid optimerad anläggningsintegration kan energiförbrukningen vara så låg som 0,25 GJ per ton avskild koldioxid. I fall där en enklare integration används kan energinivån ligga runt 0,55 GJ per ton.

En annan fördel med CapsolEoP® är att tekniken levererar hög avskiljningseffektivitet, med CO₂-avskiljning på över 95 %. Det är dessutom säkert att använda, eftersom HPC-lösningsmedlet är icke-toxiskt och biologiskt nedbrytbart, vilket innebär att det inte är skadligt för miljön. Detta gör att miljötillstånd för implementering blir lättare att erhålla.

Läs mer