SaltX Technology har utvecklat en elektrifierad lösning för den industriella processen kalcinering.
Den tekniska lösningen EAC (Electric Arc Calciner) ersätter fossila bränslen vid upphettningen med förnybar elektricitet och isolerar koldioxiden som frigörs från materialet vid upphettningen. Innovationen ger en helt utsläppsfri tillverkningsprocess.
SaltX har beviljats patent för den elektriska kalcineringstekniken i Sverige. Med tekniken modifieras material genom att hettas upp till mycket höga temperaturer för att förändra dess egenskaper. Processen används bland annat vid tillverkning av kalk och cement.
Patentet omfattar flertalet parametrar såsom cyklonens utformning, plasmabrännarnas egenskaper, materialets rotation och avskiljningen av koldioxid. Förutom att eliminera koldioxidutsläpp, från till exempel tillverkning av bränd kalk, har tekniken många andra fördelar.
– EAC:n ger möjligheten att kontrollera och styra materialet på ett mycket bättre sätt jämfört med den traditionella metoden. Dessutom ger den elektriska uppvärmningen med plasmabrännare stora fördelar avseende värmeöverföringen och energieffektivitet, säger Lars Croon, innovationschef på SaltX.
SaltX har även sökt patentskydd internationellt.
– Patentskyddet är ytterligare en viktig pusselbit som nu är på plats och vi ser positivt på våra möjligheter att utöka skyddet till att omfatta alla marknader som är av intresse för oss, säger Corey Blackman, vd på SaltX.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.