MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

SaltX sätter spaden i marken

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Bygget av en demonstrationsanläggning för elektrisk kalcinering i Hofors har påbörjats.

Electric Arc Calciner (EAC) är en teknik som möjliggör elektrifierad och utsläppsfri tillverkning av bland annat bränd kalk. SaltX bygger nu en anläggning för att använda tekniken i Ovakos industriområde som ska bana väg för kalk- och cementindustrins gröna omställning.

Demonstrationsanläggningen blir den första storskaliga i världen i sitt slag för elektrisk kalcinering. I anläggningen kommer olika material att testas, processer justeras och finslipas för att senare kunna fungera optimalt vid byggnation av fullskaliga produktionsanläggningar.
 
– Anläggningen skall som vi tidigare berättat stå klar redan till hösten, så det känns bra att vi idag tagit det första spadtaget. Det är en stor satsning som är helt nödvändig för att kunna skala upp tekniken och möta våra slutkunders krav både gällande volymer och kvalitet, säger Carl-Johan Linér, vd på SaltX.

Placeringen i Hofors föll sig naturlig i och med samarbetet med ScanArc, vars elektriska plasmabrännare används i processen, och närheten till industrin. Kommunstyrelsen ordförande Tomas Isaksson gläds åt initiativet:
 
– Vi välkomnar SaltX till kommunen och ser fram emot att följa deras viktiga arbete för att minska koldioxidutsläppen från industrin, säger Tomas Isaksson.


Läs mer