I slutet av förra året beviljade Mark- och miljödomstolen ett fyraårigt tillstånd för Heidelberg Cement Sverige till fortsatt täktverksamhet i Slite på Gotland. Men det behövs betydligt längre tillstånd än så och före jul kommer företaget lämna in ett långsiktigt täkttillstånd på 30 år.
– Det är ett oerhört omfattande och genomarbetat material som vi lämnar in. Det är stort fokus på skyddsåtgärder för vatten och natur och vi har goda förhoppningar om att rätten ska meddela tillstånd, säger Magnus Ohlsson, vd, på Heidelberg Cement Sverige, till Byggvärlden.
Parallellt med det täkttillståndet har man också jobbat med ansökan för ett nytt fabrikstillstånd för sin CCS-anläggning, utbyggnad av bolagets hamn i Slite samt en utökad produktion av cement genom att nya och återvunna material kan tas emot och användas.
– Fabriken innebär en investering i storleksordningen 10 miljarder kronor. Vi jobbar intensivt för att fabriken och CCS-anläggningen ska stå klar till år 2030, säger Magnus Ohlsson.
Det korta tillståndet på fyra år möttes inte av några överklaganden. Dock har Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket flaggat för att de kommer överklaga det längre tillståndet.
– Vi har haft en bra dialog med de remissinstanser som finns och vi har arbetat med att ta fram en komplett ansökan. Eventuella överklaganden kan ju bli en del av processen och vi hanterar det när och om det sker, säger Magnus Ohlsson, till Byggvärlden.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.