MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Satsar miljarder utan tillstånd

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Heidelberg Cement Sveriges vd Magnus Ohlsson berättade på Byggmaterialdagen om deras utmaningar. Miljarder satsas på CCS utan att alla tillstånd är på plats.

I slutet av förra året beviljade Mark- och miljödomstolen ett fyraårigt tillstånd för Heidelberg Cement Sverige till fortsatt täktverksamhet i Slite på Gotland. Men det behövs betydligt längre tillstånd än så och före jul kommer företaget lämna in ett långsiktigt täkttillstånd på 30 år.

– Det är ett oerhört omfattande och genomarbetat material som vi lämnar in. Det är stort fokus på skyddsåtgärder för vatten och natur och vi har goda förhoppningar om att rätten ska meddela tillstånd, säger Magnus Ohlsson, vd, på Heidelberg Cement Sverige, till Byggvärlden.

Parallellt med det täkttillståndet har man också jobbat med ansökan för ett nytt fabrikstillstånd för sin CCS-anläggning, utbyggnad av bolagets hamn i Slite samt en utökad produktion av cement genom att nya och återvunna material kan tas emot och användas.

– Fabriken innebär en investering i storleksordningen 10 miljarder kronor. Vi jobbar intensivt för att fabriken och CCS-anläggningen ska stå klar till år 2030, säger Magnus Ohlsson.

Det korta tillståndet på fyra år möttes inte av några överklaganden. Dock har  Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket flaggat för att de kommer överklaga det längre tillståndet.

– Vi har haft en bra dialog med de remissinstanser som finns och vi har arbetat med att ta fram en komplett ansökan. Eventuella överklaganden kan ju bli en del av processen och vi hanterar det när och om det sker, säger Magnus Ohlsson, till Byggvärlden.

Läs mer