MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Värdldens första 3D-printade hotell

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Världens första 3D-printade hotell, kallat "El Cosmico," håller på att byggas i Marfa, Texas, och förväntas stå klart 2026. Projektet är ett samarbete mellan Liz Lambert, grundaren av den ursprungliga El Cosmico-campingen, arkitektfirman Bjarke Ingels Group (BIG) och byggteknikföretaget ICON.

El Cosmico sträcker sig över mer än 60 hektar av öknen i Texas och kommer att innehålla 43 3D-printade hotellrum och 18 permanenta bostäder samt gemensamma faciliteter som pool, badhus och restaurang.

Byggnaderna, med sina kupoler och böljande former, är utformade för att smälta in i det naturliga ökenlandskapet och byggs med hjälp av ICON Vulcan 3D-skrivarteknik. Denna teknik använder ett cementliknande material, Lavacrete, för att bygga upp byggnadsskalet, som sedan färdigställs av byggarbetare.

Förutom hotellrummen kommer området även att innehålla exklusiva bostäder med ett startpris på 2,29 miljoner dollar, samt prisvärda bostäder för den lokala befolkningen.

Läs mer