MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Jenny har passion för broar

Jenny Andersson konstruerar broar

Jenny Andersson konstruerar broar

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Onsdagsprofilen: Jenny Andersson.

Inte bara en utan flera gånger har Jenny Andersson medverkat som konstruktionsexpert i Studio Betong. Hon har också poddat och engagerat sig i tillväxten i betongbranschen, så för många av Betongvärldens läsare är hon säkert ett känt ansikte. Men efter sju år som brokonstruktör på WSP lämnade hon alldeles nyligen sin tjänst för en anställning på Tyréns med samma specialinriktning.

– Jag var redo för nya utmaningar och nu har jag mycket nytt att lära mig, säger Jenny.

Främst jobbar hon med att konstruera nya broar – och inte så mycket med ombyggnader eller förstärkningar. Det mest prestigefulla projektet som hon hittills har deltagit i är en bro vid Slussen i Stockholm. Hon har också jobbat med nya järnvägsbroar och håller just nu på med en kapacitetsförstärkning på E18.

Det roliga med att konstruera broar är att de gör stor skillnad för samhället. Om du räknar på en bro och den sedan byggs så ser du direkt hur trafikflödet förbättras och hur folk kan ta sig från den ena sidan till den andra. Sedan är också själva konstruktionen väldigt häftig och rolig att räkna på.

Just broprojektet vid Slussen gjorde att Jenny blev nominerad till Betonggalans kategori Ung och Tung 2019. Men det var också andra saker som spelade in, som att hon var aktiv i en organisation som arbetade för att locka tjejer till konstruktionsutbildningar. Dessutom var hon lärarassistent på KTH.

Det här året har hon avancerat vidare till juryn för Årets konstruktör.

Det känns hedervärt och ska bli spännande att få kora årets vinnare. Nu har jag ju själv jobbat som konstruktör ett tag så jag vet vad det innebär och vilka svårigheter som finns, säger Jenny som tycker det är viktigt att uppmärksamma folk som gör avtryck på något sätt i betongbranschen.

– Jag brinner för att personer som har gjort något bra för branschen lyfts upp och uppmuntras. Så jag tycker att Betonggalan och alla priser som man kan vinna är väldigt viktiga, avslutar hon.

Jenny Andersson

Ålder: 30 år
Bor: Högdalen utanför Stockholm
Familj: Sambo
Kuriosa: Jenny älskar att köra motorcykel, både på landsväg och på bana.

Läs mer