MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Lars-Olof sätter färg på betongen

Lars-Olof Eliasson Pigmentec

Lars-Olof gillar färg i betong

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Onsdagsprofilen: Lars-Olof Eliasson.

När Lars-Olof Eliasson besöker nya platser har han ofta blicken riktad ner i marken eller rakt uppåt. Under en stor del av sitt liv har han jobbat med infärgning av betong så vart han än kommer studerar han marksten och takpannor.

– Jag tittar också på broar och fasader för att se om de är målade eller infärgade, säger han.

Det var när Lars-Olof jobbade för det tyska kemi- och läkemedelsföretaget Bayer som han lärde sig om pigment och infärgning av betong. Efter några år på plats i Tyskland flyttade han hem och ville göra något nytt. Vid det här laget har det gått 25 år sedan han startade företaget Pigmentec.

Jag har till och med fått guldklocka, säger han skämtsamt.

Från början levererade Pigmentec enbart pigment till betongindustrin, vilket ju otvetydigt hörs på namnet. Men idag är företaget även agent för ett tjugotal tillverkare av maskinutrustning.

Att inte sätta färg på betong är nästan som att svära i kyrkan för Lars-Olof.

Det har alltid varit accepterat att en betongyta ska vara grå, men det finns ingen anledning i världen till det. Ta en bro, den behöver ju inte vara grå och tråkig utan kan infärgas så att den blir snygg och fin. Jämför med takpannor, hur många är det som har gråa takpannor på sitt hus idag? Men om arkitekten tycker att grått är en lämplig kulör på en byggnad, då tycker jag att det är okej. 

På Betongvärldens fråga om vilken kulör han tycker mest om blir svaret först att han inte har någon direkt favoritfärg. Men sedan ändrar han sig.

– Sandfärgat eller kanske terrakotta är trevligt. Men egentligen är det arkitekterna som är duktiga på det här och väljer färg. Ibland kan jag tycka att det där passar ju inte alls, men när betongen väl är på plats brukar det bli väldigt bra. Arkitekten har en kunskap som jag absolut inte besitter.

Lars-Olof är en inbiten fotbollsentusiast och håller troget på IFK Göteborg. Han är nästan alltid på plats på Gamla Ullevi när de spelar där, och gärna på någon bortamatch ibland.

– Jag brukar säga att jag inte kan något om fotboll, men gärna tittar på det. Men det är kanske inte hela sanningen, säger han och skrattar.

Lars-Olof Eliasson
Ålder: 65
Bor: Mölndal
Familj: Fru och tre barn
Kuriosa: Lars-Olof är grymt bra på svensk geografi. Efter att besökt alla betongfabriker i Sverige vet han var alla svenska städer ligger och hur långt det är mellan dem.

Läs mer