MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Tove jobbar med framtiden

Tove Lindblad arbetar på Trimble

Tove Lindblad arbetar på Trimble

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Onsdagsprofilen: Tove Lindblad

Från början tänkte Tove Lindblad vara på industriteknikföretaget Trimble under en begränsad tid. Men så hade det plötsligt gått 16 år och nyligen erbjöds hon en global roll som hon inte kunde säga nej till. Under Betongvärldens intervju slänger hon sig vant med amerikanska uttryck och ska någon dag senare hålla i ett webbinarium för studenter runt om i världen, med fokus på hållbar design. När hon blir tillfrågad om vad hennes nya roll går ut på brukar svaret bli ”Jag jobbar med framtiden”. Precis som Betongvärlden blir de flesta nyfikna och vill att hon ska förklara.

– Jo, jag samarbetar med akademiska institutioner och universitet världen över för att inspirera och förbereda studenterna  på hur de kan skapa hållbara projekt i Sketchup när de kommer ut efter examen. Jag visar de senaste tekniska lösningarna som används idag av arkitekter, ingenjörer och entreprenörer.

Entusiastiskt berättar Tove vidare att hon älskar teknik och att få vara en del av arbetet med att hjälpa branschen framåt, med programvaror och hårdvaror. Tidigare föreläste hon på svenska högskolor om fördelen med att arbeta modellbaserat. Men nu har hon alltså kastat sig ut i världen och tillhör ett team på det amerikanska huvudkontoret utanför Denver i USA.

Den 12 oktober kommer hon dock vara hemma i Sverige för då är det dags för Betonggalan. För sjätte året i rad sitter Tove som ordförande i juryn för Ung och Tung.

– Det är en ära att få botanisera bland dessa fantastiska talanger och guldkorn som har nominerats till priset. Vinnarna under åren har verkligen visat att framgång ser olika ut, säger hon.

Vad ser du allra mest fram emot på galan?

– Självklart är det att få lyssna på de nominerades presentationer, både de i vår kategori men också i de andra. Man riktigt känner spänningen i rummet och nervositeten. Och att få utse ytterligare en vinnare är hedrande och ska bli riktigt kul!

Tove Lindblad
Ålder: 48
Bor: Västerås
Familj: Man och barn
Bakgrund: Innan Tove kom till Trimble hade hon arbetat i flera år i byggbranschen inom både produktion och som konstruktör.
Kuriosa: Tove tränar både tjejer och killar i tio- till tolvårsåldern i friidrott.  Det är något som hon rekommenderar alla att göra. ”Att vara tränare och få följa barnens glädje och utveckling är fantastiskt”.

Läs mer