MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Arbetsmiljö bara papper!

Betongvärlden

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

Åsa tröttnar när det bara blir snack!

Jag läste den deprimerande nyheten att Årets Arbetsmiljöpris ställs in på grund av att ingen vill sponsra priset och att det är för få kandidater. Det är anmärkningsvärt att de företag som gör allt de kan för att putsa ytan när det gäller arbetsmiljöarbetet inte är intresserade av att ett sådant här pris, som i min mening är ett av de viktigare.

Det ger en känsla av att arbetsmiljöarbetet ofta görs för att det är något man måste göra, inte för att man faktiskt vill förbättra arbetsmiljön. Vi som skriver avvikelserapporter blir färre och färre för ingen orkar när inget händer. Ett exempel är att jag fortfarande efter snart nio år (!) i betongbranschen rapporterar lyft ovanför oss när vi står och lossar. Det är förbjudet men som vanligt styr pengarna och tid är pengar.

I mitt jobb är det krav på en hel del kurser och utbildningar. Utöver YKB (Yrkeskompetensbevis), den kurs som alla förare av tunga fordon i yrkesmässig trafik ska gå regelbundet, så tillkommer flera olika kurser för till exempel att få jobba i tunnlarna, på vägarna och annat. Så det betyder att det lite nu och då kommer mejl med utbildningar som man ska göra, oftast online. De flesta av de här kurserna tillför ingen ny kunskap utan verkar mer handla om att det ska finnas papper på att man har tillgodosett sig informationen. Det gör att många av dessa kravkurser är rätt trista att gå.

Häromdagen fick jag ett mejl från en leverantör som jag kör åt emellanåt (inte Betongindustri) med en länk och en uppmaning att göra den här kursen eftersom man kommer att göra alkohol- och drogtester slumpvis framöver. Eftersom jag kör åt den här leverantören ibland så klickade jag på länken och fick då veta att kursen tar cirka 25 minuter. Lika bra att få det avklarat tänkte jag.

Kursen såg ut som alla dessa kurser brukar göra och handlade om hur tester för alkohol och droger utförs, gällande policys och arbetssätt när det gäller dessa områden med mera. När jag hade svarat rätt på några avslutande frågor fick jag ett besked på skärmen att kursen var genomgången. Jag hade inte loggat in så det kändes lite märkligt, hur vet leverantören att jag har gjort kursen?

Jag mejlade min chef och frågade hur de kunde tänkas veta att jag har gjort kursen och han vidarebefordrade min fråga. Till svar får jag att detta bara var tänkt som information om hur testet går till och att vi får hålla reda på att vi har gått kursen själva(!). Jag blev förbannad, dels gav kursen ingen som helst information som jag inte redan visste, dels kunde jag inte bry mig mindre om hur testerna utförs, det får man ju veta om man väl blir uttagen för test. Jag hade alltså slösat bort en halvtimme av min rätt tajt tilltagna fritid på för mig onödigt trams som man har mage att kalla för kurs fast det bara var tänkt som information!

Vi jobbar ofta mer än heltid, det är inte alltid det är frivilligt dessutom, så i min värld är det mycket oförskämt att lura till sig ytterligare av vår tid, helt i onödan. Hädanefter kommer jag att betrakta samtliga kurser från den leverantören som frivillig information vare sig de är det eller inte. 

Läs mer