MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

B

Helikoptergjutning hör inte till vardagarna. Därför offrar Åsa ”Betongbruden” Karlström sin lediga dag för att vara med ute på Värmdö.

Helikoptergjutning på Värmdö

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

Helikoptergjutning hör inte till vardagarna. Därför offrar Åsa ”Betongbruden” Karlström sin lediga dag för att vara med ute på Värmdö.

En tidig sommarmorgon var det dags för gjutning av en husgrund på en ö utanför Värmdö i Stockholms skärgård. Gjutningen i sig var inget märkvärdigt men denna platta skulle gjutas med hjälp av helikopter vilket inte är så vanligt häromkring.

Se film från helikoptergjutningen här

Gjutningen skulle utföras av Tyresö Betong och Bygg med hjälp från Ekman Betong och Svenssons Form och Betong. Jag hade en ledig dag och vad kan väl vara bättre en ledig fredag än att gå upp klockan 04 och dra iväg på gjutning? (Spår av ironi kan anas…)

slideshow image

Jag kom fram till samlingsplatsen vid 06, först på plats tillsammans med Lasse på Tyresö Betong men de övriga anslöt strax efter. Solen glittrade i vattnet medan vi lastade båten med allt som behövdes för en heldag i betongens värld. Transporten sköttes av Rickard på Sjöliv och efter en stund var vi framme. Dags att bära upp alla grejer till formen.

Killarna kollade att formen såg bra ut och blåste rent den från skräp. Lite morgonsamling med utdelning av arbetsuppgifter och förberedelser sedan var det bara att vänta på helikoptern från Svensk Helikoptertjänst. Praktiskt nog fanns det en gräsyta lagom nog för helikoptern att landa på och vi gick dit och mötte piloten och hans medarbetare. Samtidigt anlände båten med de första två betongbilarna.

slideshow image

Piloten hade en genomgång med killarna om vad som gällde och därefter kunde vi börja. Spänning låg i luften när vi hörde helikoptern lyfta. Sedan kom den farande med den första basken, snabbt ner till killarna som tömde den och sedan iväg igen. Varje runda tog ungefär två minuter, från att han lastade tills han var tillbaks vid båten. Basken kunde ta 400 liter betong så totalt blev det ca 60 vändor med en paus för tankning av helikoptern.

Betongen hälldes ut i formen och sedan hade två killar till uppgift att raka ut den så fort och så jämnt som möjligt. En kille går med en vibrostav för att vibrera bort luftbubblor och han kontrollerar samtidigt höjden med en laser efter en bestämd höjd. Därefter slodas ytan åt två håll för att jämna ut svackor och höjdryggar på ytan.

Därefter hanns det med en kort lunch bestående av en mycket god pastasallad med dricka till. Bra med lite energitillskott för killarna.

Efter det började de riva med glättarmaskinen, det momentet gör att man jämnar ut ytan ytterligare genom att man trycker ner stenarna och får cementpastan överst, ytan kan sedan glättas (stålslipas) för att få ett så jämnt resultat som möjligt.

Det sista man gör är fukthärdning, ofta använder man vatten och täcker med plast men denna gång användes ett speciellt medel som sprutades på ytan i stället.

Efter ganska exakt nio timmar var det dags att köra tillbaks folk och utrustning till fastlandet. Dagen hade gått utmärkt och det var ett gäng nöjda betongare som kunde åka hem och ta helg. Det här var ett förträffligt bra sätt att spendera en ledig fredag!

Läs mer