MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Open House Stockholm

Betongvärlden

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

Två betongspaningar värda ett besök!

Nu i helgen gick festivalen Open House av stapeln. Det är först i år som jag hört talas om den trots att den har funnits i några år världen över, nästa år ska jag försöka vara ute i god tid och påminna er. För mig kommer den bli en återkommande aktivitet, alltid första helgen i oktober. Syftet med festivalen är att involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande genom att ge gratis visningar av en del unika och spännande byggnader och platser. Man får en chans att se platser som man kanske inte får tillträde till annars.

Open House grundades i London 1992 av Victoria Thornton. Hennes vision var att riva barriären mellan arkitektkåren och allmänheten så hon bjöd in till öppet hus där invånarna fick chansen att uppleva hur arkitektur utvecklar staden. Open house var fött och sedan dess lockar festivalen över en miljon besökare i 35 storstäder världen över.
Mer info om Open house hittar ni här.

För oss i betongbranschen fanns det två intressanta besök att göra (om vi bortser från att det mesta innehåller betong och att arkitektur alltid är intressant alltså): Skanska Betong hade öppet hus på sin nyaste betongfabrik som ligger i Slagsta. Det är den av Skanskas fabriker som är störst sett till levererad volym. Ett besök på en betongfabrik är alltid spännande och här fick man dessutom veta mer om Skanskas gröna betong, ett miljömässigt bättre val.


Det andra alternativet var ConcretePrint som 3D-printar hus i betong i ett samarbete med Betongindustri och Processteknik. Tekniken möjliggör en mer automatiserad byggproduktion, lägre produktionskostnader, kortare byggtid, ökad flexibilitet samt minskat spill och materialåtgång. Försök görs också med 3D-utskrift av återvunnen betong för att ytterligare minska klimatbelastningen. Detta är ett verkligt spännande projekt!
Mer info om ConcretePrint hittar ni här.

Det här är en festival som verkligen förtjänar att uppmärksammas betydligt mer. Så skriv in Open House första helgen i oktober i kalendern redan nu!

Läs mer