MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

B

Överbliven betong blir lego

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

Åsa "Betongbruden" Karlström tar påskledigt med lite legobygge och en finkörning till Ingarö.

Den sista arbetsdagen för mig före påsken körde jag på fabriken i Västberga. Mitt första lass skulle till en slangpump nere i Henriksdalsberget. När vi kör dit har vi lots ner i berget så när jag kom fram stannade jag utanför och väntade. Det pågår som ni säkert vet en stor utbyggnad och upprustning av Henriksdalsberget så det är många byggjobbare där.

När jag stod där och väntade kom det en äldre byggare och frågade om jag visste vart jag skulle därnere. Det visste jag inte så jag sa att jag väntar på lots. Ja, det är nog lika bra det är så rörigt därnere sade han. Ungefär som på varenda bygge nuförtiden kontrade jag och han nickade uppgivet och sade att det blir bara sämre och sämre.

slideshow image

Jag var på bra humör så jag hängde inte läpp för det dystra konstaterandet utan fortsatte att vänta. Efter en stund får jag ett meddelande att jag ska åka till fabriken i Länna med lasset, kunden skulle inte ha det.

Åker till Länna där vi fyller C3C-formar med returbetongen. Det blir sedan “lego” som man kan använda till bland annat avstängningar på arbetsplatser och så vidare. Till exempel används de på betongfabrikerna för att separera olika sorters grus. De kallas lego eftersom de ser ut som stora legobitar och är stapelbara på samma sätt.

Returbetongen tas om hand antingen på fabrikerna eller på tippen och oavsett vilket så återanvänds den på något sätt. Antingen genom att man gjuter lego och andra tungavstängningar eller genom att den brunna betongen krossas och används som markfyllnad. En del av betongen används dessutom som ballast (grus) i vissa betongsorter.

Därefter fick jag en finkörning långt ut på Ingarö där det lossade till slangpump på en udde med sjöutsikt mitt i skogen. Där byggs det flera hus och man behöver ingen högre utbildning för att haja att det är ingen lastbilschaffis som ska bo där.

Sen blev det lunch och ett avslutande jobb med lossning till bask på Kvarnholmen i Nacka. Där byggs det hus med fint läge. Jag var dit med sista lasset och fick två kubik över så det blev fler legobitar gjutna. Körde ut 14 kubik totalt idag och körde tillbaka hälften, så kan det vara ibland.

För att hinna med alla förberedelser innan det bär iväg till Blåkulla/familjen i Österbybruk så har jag ledigt på skärtorsdagen. Hoppas att ni alla får en riktigt Glad påsk!

Läs mer