MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Tillbaks på jobbet

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

Rännkörning och veckans ros.

Tillbaks på jobbet efter 1,5 vecka semester, det är vad jag brukar ta varje sommar. Den tillbringades som vanligt hos familjen i Österbybruk och nytt för i år var att syrran och jag tog husbilen ner tillo Kristianstad där två av hennes hundar deltog i VM i Lure Coursing (fejkad harjakt). Tiken gjorde två bra lopp men är orutinerad så hon hamnade rätt långt ner på listan och hanen kom sjua, precis utanför pallplats!

Tillbaks på jobbet fick jag en rännkörning som började intressant. När jag kommer fram till kunden står det en färdtjänstbuss lite i vägen så jag kliver ur och det visar sig att han har en hämtning på adressen. Kunden kommer och säger på engelska att jag får vänta, först behöver han hjälp med damen i huset? Jaha, tänkte både jag och färtjänstchauffören och hängde med till husets baksida. Där var hela tomten uppgrävd och mitt i allt ser vi en ruggigt brant, smal och hög ramp byggd av träskivor (OSB) och med endast tre stämp (stöttor)stående i gruset som stöd.

I huset fanns det en rullstolsburen dam som tydligen skulle ut via denna ramp! För att skoja till det lite extra var det dessutom en decimeterhög kant ner till rampen, livsfarligt! Man kunde dessutom bara vara en framför och en bakom, halkar nån är det kört, kommer stolen snett ner på rampen tappas dam och rullstol ett par meter ner bland betong och gjutformar. Färdtjänstchauffören sade “aldrig i livet, det är för farligt” och jag höll med.  Man undrar ju hur i hela friden de hade tänkt få upp henne i huset igen sedan…?

Med det avklarat kunde vi sätta igång gjutningen som lossades med ränna. För att skydda markstenen på uppfarten lade kunden ut plankor som jag fick backa på, smart och stjärna i kanten att de bryr sig, det är det inte alla som gör. Lossningen var rolig, det var en del grejer ivägen för rännan så det blev lite precisionsjobb vilket är skoj. Efter att ha spolat rännan kunde jag lämna en nöjd och glad kund.

Veckans ros går till det JM-bygge på södra sidan av Stockholm som häromdagen hade en storgjutning där man dels gjorde mottagningskontroll på alla lass (det ska alltid göras men det slarvas enormt överallt) och dels så hade de en spolplats! Som jag tidigare har skrivit om så är bristen på möjligheter att säkerhetsspola ett stort problem för oss chaufförer (Läs den bloggen här)  så vi blev verkligen glada. Föredömligt!

Läs mer