MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Tillbaks på jobbet!

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

“Enda bekymret under semestern var värmen”

Nu är jag tillbaks på jobbet efter en härlig semester. Enda bekymret under semestern var värmen, jag trivs bäst i runt 20-23 grader och när det ger sig iväg upp mot 30 grader mår jag illa och hjärnan slutar funka. På jobbet är värmen ett problem, det blir svårare att hålla betongen vid liv och man är hela tiden nervös för att den ska brinna i bilen. Det blir inte bättre av kunder som inte håller sina beställda tider så att man får väntetid, ibland ståendes rätt i solen.

 Ytterligare en stressfaktor är att det finns kunder som tror att de kan förhandla bort betongbilarnas spolmöjligheter. Det kan vara en begränsad yta på bygget eller så hänvisar de till miljökrav. Det finns lösningar på detta: spolcontainer, IBC-tank eller storsäck funkar fint att spola i. Men det kostar pengar så det vill man såklart helst inte. Här behöver orderavdelningen bli mycket mer tydlig i sin kommunikation med kunden, i en betongleverans ingår att bilen ska kunna säkerhetsspola.
 
Värmen är inte dålig bara för betongen, den frestar på för människan också och det blir ännu viktigare än vanligt att dricka ordentligt. Ett bra mått för att veta hur man ligger till i vätskebalans är att ta en titt efter att man har varit på toa. Syns det att man har kissat har man druckit för lite, urinen ska vara genomskinlig.

Tyvärr är det många som inte vet om att det även är viktigt att tillföra extra salt. Det beror på att när man dricker stora mängder vatten lakas salter och mineraler ur kroppen och man kan bli väldigt dålig trots att man druckit mycket. Ett bra knep för att motverka detta är vätskeersättning, tex Resorb men man kan även göra egen vätskeersättning, recept finns på nätet. Jag kan inte med Resorb så för min del blir det en näve salta jordnötter per dag istället.

En av de första arbetsdagarna efter semestern blev det ett lass ut till norra Sorunda där Tyresö Betong göt en platta, pumpade gjorde Asplund Svensson. Alltid lika trevligt att jobba med dessa killar och nu blev det dessutom lite långkörning och då jag är från Sorunda så blev det en mysig start på dagen. Efter det lasset blev det sprutbetong i tunnlarna hela dagen, perfekt. Det är ca 18-22 grader är det därnere så jag funderar på att flytta dit!

Läs mer