MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Vem garanterar vår säkerhet på jobbet?

Arbetsmiljön fungerar inte tycker Åsa Karlström.

Betongbruden

Betongbilschaufför som jobbar på Grann Åkeri AB. Jag har kört betong sedan 2014 åt flera olika aktörer både i Stockholm och ute i landet. Mina intressen förutom betong är loppisar, veteranbilar, övergivna platser och i stort sett allt som är gammalt. Jag samlar betong/cementrelaterade saker, allt från reklamprylar till litteratur och bilder, ju äldre desto bättre. Inläggen och texterna i bloggen är mina personliga åsikter.

Skrämmande rapport från verkligheten.

Vem garanterar min säkerhet när jag befinner mig på en byggarbetsplats? Häromdagen var jag och lossade till bask på ett av de där företagen som är väldigt duktiga på att marknadsföra hur bra de är på miljö och säkerhet. Utanför grinden sitter fina skyltar som talar om för mig som besökare alla krav jag förväntas leva upp till för att få besöka arbetsplatsen.

När de hade fått den betong som de skulle ha så hällde de tillbaks den överblivna betongen i bilen på ett otillåtet sätt och sedan när jag stod uppe på balkongen och förberedde för avfärd så känner jag hur det dräller betong i nacken och på hjälmen! Kranföraren har alltså lyft basken över mig där jag står på bilens balkong trots att det är strängt förbjudet att lyfta saker över folk och fordon.

Detta är inte första gången han gör så, förra gången drällde han ner min bil varpå jag ringde till verkaren och sade åt honom att påminna kranföraren om vad som gäller. Uppenbarligen sket verkaren i det eller så är kranföraren dum på riktigt. Det är flera bilar som har råkat ut för samma sak så jag ringde fabriken och min chefr och förklarade att jag lossar inte till bask mer på det där skitstället för de arbetar inte säkert.

 Vår arbetsmiljö är ett återkommande problem ute på byggena. Gud nåde oss om vi har en kvadratcentimeter för lite varseltyg på oss men att lyfta flera ton tunga prefab-element över oss är inte något man behöver bry sig om. Vi skriver mängder med avvikelserapporter och pratar med verkare men det är mycket sällan det faktiskt händer något, det är en erfarenhet som betongbilschaufförer och pumpmaskinister generellt i hela branschen känner igen. Vem garanterar vår säkerhet på jobbet?

Ett exempel till: Man får inte gå 25 meter över gårdsplanen till fikarummet på fabriken utan hjälm och skyddsglasögon men stendammet som ligger som en Lûtzendimma över de flesta fabrikerna (hos alla leverantörer) sommartid är uppenbart inte hälsovådligt eftersom det knappt dammbekämpas alls. Det blir i det fallet väldigt tydligt att här har någon skrivbordsmänniska med “rätt” utbildning men utan reell erfarenhet fått tänka till.

Samma känsla får man på byggena, det är enkelt att kräva skyddsutrustning hos oss besökare (ett företag hotar dessutom med böter om man råkar glömma tex handskar) men när det gäller större arbetsmiljöproblem så “glömmer” man lätt hur viktigt det var med arbetsmiljö.

Hade det svenska multinationella bygget som jag var på tagit arbetsmiljö på allvar på riktigt så hade en verkare sagt åt kranföraren att inte lyfta på det sättet han gör. Men trots åtskilliga tillsägelser så har inget hänt, alltså är det där med säker arbetsplats bara en chimär, något man har för att det ska se bra ut på pappret.
Arbetsmiljö och säkerhet- för vem?


Aldrig gung på kroken!

Läs mer