863 röster om hållbarhet är namnet på en ny rapport från Svensk Byggtjänsts intressentdialog. 863 representanter för samhällsbyggnadssektorn har sagt sitt om att möta kraven på hållbar produktion och svaren har sammanfattats i en rapport som visar på en bekymmersam bild av läget.
Klimatneutralitet är den enda hållbarhetsfrågan som lyfts av samtliga intressenter. Enligt 69 % av respondenterna i Svensk Byggtjänsts enkät har den högst prioritet. I dialoger och workshops betonas den av samtliga deltagare.
Det finns däremot stora skillnader i förväntningarna på hållbarhet från de som finansierar, beställer, försäkrar och upphandlar byggprojekt jämfört med de som bygger, äger och förvaltar.
Endast 14 % av respondenterna uppgav etik och anti-korruption som prioriterade hållbarhetsfrågor medan finansmarknadens aktörer ser detta som mest kritiskt.
Byggentreprenörer förväntas ta ansvar för social hållbarhet i långa led av underentreprenörer men själva uppfattar de den uppgiften som nästintill oöverstiglig.
Undersökningen gav också spännande bifynd som pekar på bristande förutsättningarna att nå kraven och konsekvenser:
Sektorn är ömsesidigt beroende av varandra men det finns en utbredd upplevelse av oförmåga till samordning.
Medvetenheten om branschens stora klimatpåverkan och om det akuta läget är hög men när det gäller konkreta verktyg för att åstadkomma faktisk förflyttning råder stor osäkerhet.
De små företagen riskerar att slås ut eftersom de saknar resurser att ta sig an hållbarhetskraven men om de slås ut får de stora aktörerna problem eftersom branschen inte klarar att hålla byggtakten utan de små aktörerna.
Läs rapporten här
Finland har tagit viktiga steg för att främja en cirkulär ekonomi i byggsektorn genom att introducera nya standarder och förordningar för återvinning av betong. Detta initiativ syftar till att minska byggavfall och öka användningen av återvunnet material i olika byggprojekt.
Ar2CorD, eller Arctic Climate Concrete Durability, är ett forskningsprojekt som tar sig an en av byggindustrins största utmaningar: att skapa hållbar klimatförbättrad betong, eller LCC, Low-Carbon Concrete, för extrema klimat. Projektet, som leds av UiT Norges arktiska universitet och finansieras av EU:s Interreg Northern Periphery and Arctic-program, samlar forskningsinstitutioner och industripartners från hela Norden.
Vid den framtida Korsvägen-stationen i Göteborg sker nu arbete som beskrivs som unikt i sitt slag. Här byggs en bergtunnel som bryter med traditionella metoder – betongpelare ersätter bergpelare.