Koldioxid som skulle släppas ut vid vanlig förbränning binds som kol.
Genom att delvis ersätta cementen med biokol i betong går det minska koldioxidutsläppen. Flera företag, bland annat i Sverige och Österrike, har producerat betong som kan lagra koldioxid och på så vis minska påverkan på klimatet.
– Biokol hjälper oss att dra ner på cementen. I framtiden kan betong bli en kolsänka genom att vi binder koldioxid i betongen, säger den österrikiska energiproducenten Tobias Ilg i SVT:s Vetenskapens värld – Quickfix för klimatet?.
Svenska företag tar nu fram flera byggprodukter som kan lagra biokol, bland annat betong och murbruk.
Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson tonar dock ner förväntningarna och menar att metoden med koldioxidinfångning och lagring bara är en del av det som behöver göras för att minska utsläppen.
– Att lagra koldioxid är vad vi kallar för kompletterande åtgärder. Vi är ganska långt från en uppskalning och att verkligen kunna göra det här på ett bra sätt, säger Cecilia Hermansson.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.