– Återbruk behövs absolut för att klara tuffa klimatkrav. Här kommer det även att handla om att återbruka stomelement såsom betongbjälklag, säger Maria Perzon, Group Sustainability Manager hos Castellum.
Den största utmaningen för fastighetsägare är dock att få avsättning av och tillgång till återbrukade produkter, enligt Maria Perzon.
Castellum har hittills tillämpat återbruk i huvudsak vid ombyggnationer och hyresgästanpassningar av kontor.
När det rör sig om mer än 500 kvadratmeter lokalyta har Castellum kravet att genomföra klimatberäkningar och minska åtminstone de fem största klimatposterna genom bevarande, återbruk eller klimateffektiva utbyten. Bevarande innebär att byggdelarna sitter kvar på plats och används som tidigare.
– Vi måste ställa höga krav och ju fler som ställer krav, desto flera leverantörer måste försöka leva upp till dem. Sedan blir hög grad av återbruk och låg klimatpåverkan det nya normala, säger Maria Perzon.
Finland har tagit viktiga steg för att främja en cirkulär ekonomi i byggsektorn genom att introducera nya standarder och förordningar för återvinning av betong. Detta initiativ syftar till att minska byggavfall och öka användningen av återvunnet material i olika byggprojekt.
Ar2CorD, eller Arctic Climate Concrete Durability, är ett forskningsprojekt som tar sig an en av byggindustrins största utmaningar: att skapa hållbar klimatförbättrad betong, eller LCC, Low-Carbon Concrete, för extrema klimat. Projektet, som leds av UiT Norges arktiska universitet och finansieras av EU:s Interreg Northern Periphery and Arctic-program, samlar forskningsinstitutioner och industripartners från hela Norden.
Vid den framtida Korsvägen-stationen i Göteborg sker nu arbete som beskrivs som unikt i sitt slag. Här byggs en bergtunnel som bryter med traditionella metoder – betongpelare ersätter bergpelare.