MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Krossad betong som koldioxidsänka

Fastighetsjätte satsar på återbruk av betong

Krossad betong som koldioxidsänka

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Fastighetsbolaget Castellum har som mål att återbruka så mycket som möjligt av betongen i redan befintliga byggnader i ett projekt i Uppsala.

Tillsammans med teknikkonsultföretaget Bjerking har Castellum valt att återbruka så mycket som möjligt av betongen i befintlig bebyggelse i stadsdelen Främre Boländerna i Uppsala, skriver Fastighetstidningen. Syftet är minska utsläppen från nybyggnation.

– Det här projektet ska öka kunskapen och driva på utvecklingen för minskade utsläpp från betongbyggnation. Det är en satsning som är till nytta för Castellums verksamhet men också en insats för miljö och klimatfrågan i stort eftersom betong är ett av våra absolut vanligaste byggmaterial, säger Michael Lundblad, projektchef Castellum.

I projektet ingår också att utreda om det går att använda krossad betong som koldioxidsänka, skriver Fastighetstidningen vidare. Tanken är att betongen ska ligga i fyra till sex månader för att skapa en så kallad karbonatiseringsprocess. Den innebär att betongen tar upp koldioxid ur luften och lagrar den permanent.

Som utgångspunkt för projektet har man bland annat haft två examensarbeten om återbruk av betong. Arbetena är gjorda av studenter vid Uppsala universitet.

– Vi ser fram emot samarbetet med Bjerking i det här projektet och hoppas kunna göra insatser som gagnar både vår bransch och klimatet i stort, säger Robert Ahlstedt, affärsområdeschef Uppsala.

Läs mer