Tillväxtverket stöder forskning för en renare cementindustri.
Tillväxtverket och EU:s Fonden för rättvis omställning har avsatt sammanlagt 50 miljoner kronor till sex projekt som utforskar hur cementindustrin ska bli mer klimatsmart.
Målet är en en cementproduktion utan utsläpp och med hjälp av pengarna ska projekten utforska material och produktionstekniker som används vid framställningen av cement.
– Med EU-medel från Fonden för en rättvis omställning kan vi ge ett riktat stöd till cementindustrin, som därmed kan ta tekniksprång som är nödvändiga för att uppnå en industri utan utsläpp, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.
Flera tekniska lösningar som är nödvändiga för att industrin ska kunna ställa om kräver stora satsningar inom forskning och utveckling. De 50 miljonerna ska även bidra till att industrin kan bibehålla eller utveckla sin konkurrenskraft.
De projekt som har fått finansiering är:
Finland har tagit viktiga steg för att främja en cirkulär ekonomi i byggsektorn genom att introducera nya standarder och förordningar för återvinning av betong. Detta initiativ syftar till att minska byggavfall och öka användningen av återvunnet material i olika byggprojekt.
Ar2CorD, eller Arctic Climate Concrete Durability, är ett forskningsprojekt som tar sig an en av byggindustrins största utmaningar: att skapa hållbar klimatförbättrad betong, eller LCC, Low-Carbon Concrete, för extrema klimat. Projektet, som leds av UiT Norges arktiska universitet och finansieras av EU:s Interreg Northern Periphery and Arctic-program, samlar forskningsinstitutioner och industripartners från hela Norden.
Vid den framtida Korsvägen-stationen i Göteborg sker nu arbete som beskrivs som unikt i sitt slag. Här byggs en bergtunnel som bryter med traditionella metoder – betongpelare ersätter bergpelare.