MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Grönare cement med vätgas från kärnkraft

Vätgas framställd med el från kärnkraft i Storbrittannien

Vätgas framställd med el från kärnkraft i Storbrittannien

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Pilotprojekt i Storbritannien.

I Storbritannien stöttar myndigheterna ett pilotprojekt som vill minska utsläppen från cement- och asfaltstillverkning. Det ska ske genom att använda vätgas framställd med el från kärnkraft, skriver Ny Teknik som har hämtat nyheten från New Civil Engineer.

Departementet för energisäkerhet och netto nollutsläpp har gett ett anslag på motsvarande nära 82 miljoner kronor till projektet. Pengarna ska användas för att uppföra en anläggning vid kärnkraftverket Heysham 2 Power Station i Lancashire. Förhoppningen är att bygget ska vara igång redan under 2024.

Efter att vätgasen har producerats i anläggningen kommer den transporteras i moderna tankfartyg till norra Wales. Där ska den ersätta fossila drivmedel i produktionen av cement och asfalt.

Läs mer