MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Igår onsdag, genomfördes den första gjutningen av fabriksbetong med ett nära noll utsläpp av koldioxid. Premiären ägde rum vid Swerocks fabrik i Malmö där gjutningen bestod av en yta på 60 kvadratmeter.

Historisk gjutning av Swerock och Cemvision

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Igår onsdag, genomfördes den första gjutningen av fabriksbetong med ett nära noll utsläpp av koldioxid. Premiären ägde rum vid Swerocks fabrik i Malmö där gjutningen bestod av en yta på 60 kvadratmeter.

Det koldioxidreducerade bindemedlet som användes i betongen vid den aktuella gjutningen är Cemvisions bindemedel från restprodukter med elektrifierad tillverkning i stället för att använda fossila bränslen.

slideshow image

– Betong är inte grönare än det cement, eller bindemedel, den blandas med eftersom 90 procent av betongens koldioxidavtryck kommer från cementen. Att se vår gröna cement, Re-ment, användas framgångsrikt i kundernas egna projekt visar på att vår innovation är mogen att göra skillnad här och nu, säger Oscar Hållén, vd på Cemvision.

Gjutningen i Malmö gjordes efter en lång tid av laboratorietester för att hitta rätt betongrecept. Det har bland annat handlat om att säkerställa betongens färska egenskaper, öppethållande och hållfasthetstillväxt på kort och lång sikt. Resultatet av premiären blir en grundplatta för förvaring av makadam på fabriksområdet.

På längre sikt är målet att nå ett uppdaterat regelverk som ger en skjuts framåt för betong med lägre klimatpåverkan, något som skulle skynda på en branschövergripande förändring.

– Det känns extra roligt att vi är först i Sverige med att använda Cemvisions bindemedel i ett skarpt projekt. Vi kommer att följa resultatet av gjutningen och fortsätta med relevanta provtagningar för att säkerställa beständighet över tid. Redan i höst kommer vi också att leverera betong med Cemvisions Re-ment till en rad projekt i Malmöområdet, säger Angelika Bohlin, vd på Swerock.

 

Läs mer