MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Ny generation ECO-Prefab

Tobias Rönje vd Byggelement

Tobias Rönje vd på Byggelement som prrsenterar ny halvsandwichvägg

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Byggelements nya väggar minskar klimatavtrycket.

Byggelement är leverantör av prefabricerade betongelement och stomsystem i betong. Nyligen utökade de sitt sortiment med en halvsandwichvägg i ECO 60 där behovet av cement i en produkt har pressats ned med 60 procent.

– Sedan vi började tillverka ECO-Prefab med alternativa bindemedel har vi totalt sett minskat utsläppen av koldioxid med över 15 000 ton, säger Tobias Rönje, vd Byggelement.

En halvsandwichvägg är ett fasadelement som består av en innerskiva och isolering. Vilken isolering som används beror på kunden.

Bakom den nya produkten ligger ett omfattande utvecklingsarbete och ett flertal tester. Just nu sker tillverkningen vid anläggningen i Ucklum utanför Stenungsund. På sikt ska den nya halvsandwichväggen även tillverkas i Hallstahammar när en pågående utbyggnad är klar.

Produktens EPD kommer att presenteras inom kort. EPD står för Environmental product declaration och beskriver produkters och tjänsters miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv.

Både anläggningen i Ucklum och Hallstahammar byggs ut för att möjliggöra en tillverkningsprocess med en hög grad av robotteknik. Satsningen från manuellt till automatiserat innebär att kapaciteten fördubblas vad gäller tillverkning av väggar och bjälklag. Hela investeringen beräknas vara genomförd i början av 2024.

Örebro får ECO-Prefab!

Rena trissvinsten för Byggelement!

Här är Byggelements nya vd

Byggelement förstärker dubbelt

Läs mer