MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Skanska nästa för evoZero

Anders Rehnström, vice vd Skanska Sverige, Magnus Persson, vd Skanska Sverige, Giv Brantenberg, vd Heidelberg Materials Norra Europa, Magnus Ohlsson, vd Heidelberg Materials Cement Sverige.

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Byggföretaget Skanska blir andra företaget efter Benders att beställa Heidelberg Materials cementprodukt evoZero. Idag signerades avtalet mellan de två bolagen.

− Att minska vår klimatpåverkan kommer kräva nära samverkan med våra materialleverantörer. Betongen vi tillverkar och använder i vår byggverksamhet står för en ansenlig del av vårt totala klimatavtryck. Det känns därför helt rätt att vi är en av de första byggaktörerna som tecknar avtal om Heidelberg Materials banbrytande cement, säger Magnus Persson, vd för Skanska Sverige.

EvoZero är det första cementet i världen som produceras med CCS-teknik, vilket innebär att koldioxid avlägsnas från produktionsprocessen. Heidelberg Materials CCS-anläggning i Brevik, Norge, som är den första i världen i sitt slag tas i drift under 2025. Den kommer att fånga in 400 000 ton koldioxid årligen som sedan lagras under Nordsjöns havsbotten. Under 2025 kommer de första volymerna av evoZero leveras från Brevik-anläggningen, vilket markerar en ny era för hållbart byggande globalt.

Läs mer