MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Swerock rullar på el

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Framgångsrikt år för helelektriska betongbilar.

För ett år sedan lanserade Swerock fyra helelektriska betongbilar. Hittills har de levererat 2457 lass med betong till olika projekt runt om i Stockholm. 

– Vi är såklart väldigt glada över att mottagandet av våra el-betongbilar har varit så positivt. Det här är ett steg i rätt riktning för att vara en förebild i branschens omställning och att nå vårt mål att ha en klimatneutral verksamhet år 2045, säger Magnus Lockner, regionchef på Swerock (bilden ovan). 

De helelektriska betongbilarna är resultatet av en omfattande klimatsatsning mellan Swerock och Volvo Lastvagnar. Fordonen släpper varken ut avgaser, kväveoxider eller partiklar och lämpar sig därför vid inomusarbeten, i tunnlar och på arbetsplatser där det har satts höga klimatmål. 

Peab är en av kunderna som under året har fått ECO-Betong levererat med hjälp av el-betongbilarna. Till projektet i Henriksdals reningsverk är stora delar av betongen dessutom ECO-Betong. Arbetsledaren Fredrik Wennström väldigt nöjd med valet av fordon:

– Det har fungerat bra med leveranser, vi har inte behövts vänta på att de ska ladda utan det har varit bilar i rullning hela tiden. Att de dessutom minskar ljudvolymen är en stor bonus. Jag föredrar el-betongbilarna framför vanliga, säger Fredrik Wennström.

Med minskade ljudnivåer och utan avgasutsläpp bidrar fordonen till en betydligt trevligare miljö för alla som befinner sig på arbetsplatsen. Det ger även chauffören en bättre arbetsmiljö då de är nästintill helt tysta och ger mindre vibrationer i hytten.

– Det gör mig stolt att se hur långt vi har kommit och att vi faktiskt kan bidra till att minska utsläppen, säger Magnus Lockner.

Läs mer