MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

2 000 sökande till kvinnosatsning

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Peab går i bräschen för att göra branschen mer jämställd. 

 I februari lanserades Byggåret, ett nytt betalt lärlingsprogram bara för kvinnor – Byggåret. Intresset för satsningen visade sig vara rekordstort då över 2000 kandidater sökte till programmet. Nu inleds själva rekryteringen.  

– Det här är ju en fantastisk siffra och långt över våra förväntningar. Det visar tydligt på ett ökat intresse bland kvinnor för byggbranschen, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab

Peab satsar drygt 30 miljoner kronor på Byggåret som man på allvar hoppas ska väcka intresset bland kvinnor för yrket som byggnadsarbetare. Att så många nu har sökt till utbildningen överträffar bolagets förväntningar och visar tydligt på ett ökat intresse för byggbranschen. Behovet att öka rekryteringsbasen av fler duktiga byggnadsarbetare är stort och gynnar hela branschen, inte bara Peab. 

Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår för de kvinnor som vill testa något nytt. Programmet är rikstäckande och kommer att genomföras på följande orter: Kiruna, Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Hudiksvall, Västerås, Stockholm, Örebro, Nyköping, Norrköping, Linköping, Jönköping, Uddevalla, Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö och Helsingborg. Totalt handlar det om omkring 50 lärlingsplatser.

– Att intresset för att gå Byggåret blev så stort visar så tydligt att det finns ett stort behov av fler lärlingsplatser i branschen och det känns fantastiskt att vi på Peab kan dra vårt strå till stacken för att komma en bit på vägen till en mer jämställd byggbransch. Vi hoppas så klart också att de som inte får en plats på Byggåret i år kan söka sig till någon av våra branschkollegor, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.

När deltagarna avslutar Byggåret, som startar i september 2023, har de genomgått sin grundutbildning med både teori och praktik. De kan därefter arbeta som lärlingar under en så kallad kvalificeringsperiod innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare.  


Läs mer