MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

AI ersätter forskare!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

“Meta has used AI to develop concrete that emits 40 per cent less carbon”.

/New Scientist, 27 april 2022

Facebooks ägare Meta har använt AI, artificell intelligens, för att ta fram den bästa betongen till deras datacentraler, skriver New Scientist. Man har matat in 1030 olika betongrecept, kallat Concrete Compressive Strength Data Set, som innehåller uppgifter om hållfasthet efter en vecka respektive en månad.

På så sätt kan man får fram exakt den betong som behövs enligt hållfasthetskraven för byggnaden. Men man har också möjlighet att ta fram den betong som har det lägsta koldioxidavtrycket. Genom att matcha båda parametrarna har man lyckats få fram en betong med 40 procent mindre avtryck än en standardbetong.

Meta säger i en blogg att det skulle ta forskare en ansenlig tid att göra samma undersökning, nu tog det endast några veckor med hjälp av AI.

Läs artikeln på New Scientist med kommentarer från flera forskare!

Läs mer