MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Kaffe stärker betongen

Kaffesump stärker betong

Kaffesump stärker betong

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Sump ger starkare betong enligt forskning.

Kaffe ger prestandaförstärkning åt betong Ingenjörer i Australien har hittat ett sätt att göra starkare betong med kaffesump, för att ge kaffetillsatsen en “dubbel shot” i livet och minska avfallet som går till soptippar.

Enligt Dr Rajeev Roychand från RMIT University har hans team utvecklat en teknik för att göra betong 30 procent starkare genom att omvandla kaffesump till biokol, med hjälp av en lågenergiprocess utan syre vid 350 grader Celsius.

Australien genererar 75 000 ton kaffesump varje år – det mesta av det går till soptippar. Globalt genereras 10 miljoner ton använt kaffe årligen.

Se film om forskningen på Youtube!

Studien publicerades nyligen i Journal of Cleaner Production och ska vara den första studien som bevisar att kaffesump kan användas för att förbättra betong.

-Inspirationen till vårt arbete var att hitta ett innovativt sätt att använda de stora mängderna kaffesump i byggprojekt istället för att gå till soptippar. Flera kommuner som kämpar med avsättningen av organiskt avfall har visat intresse för vårt arbete De har redan engagerat oss för sina kommande infrastrukturprojekt där olika former av pyroliserat organiskt avfall ingår, säger Rajeev Roychand.

Pyrolys innebär att man värmer organiskt avfall i frånvaro av syre.

Hållbart storprojekt i Finland

Läs mer