MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Koldioxid fångas och används i betong

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Amerikanska företaget Solidia Technologies har utvecklat en teknik där koldioxid används för att härda betong, istället för vatten. Tekniken används redan i flera projekt världen över, i samarbete med stora aktörer som Holcim och CalPortland, och har visat sig ge snabbare härdning, ökad hållbarhet och lägre utsläpp.

Solidias teknik för koldioxidhärdning innebär att koldioxid ersätter vatten i betongens härdningsprocess och reagerar med kalciumoxiden i cementen. Denna reaktion binder koldioxid permanent i betongen och skapar därmed en lagring av koldioxid, vilket gör att byggmaterialet fungerar som en koldioxidsänka under hela sin livstid.

Solidia Technologies är ett amerikanskt teknikföretag som grundades med målet att minska cement- och betongindustrins koldioxidutsläpp. Företagets huvudkontor ligger i San Antonio, Texas, och de har nyligen expanderat sin verksamhet med en ny pilotanläggning som ökat produktionen av deras koldioxidhärdade produkter. Solidia har fått betydande stöd från den amerikanska staten, inklusive ett bidrag på 2,1 miljoner USD från energidepartementet för forskning och utveckling av koldioxidinfångningsteknologier.

Solidias teknik för koldioxidhärdning bygger på att infånga koldioxid från industriella processer, såsom cementfabriker, och använda det i betonghärdningen. Genom att införa koldioxid i betongen istället för vatten reagerar koldioxiden med cementens kalciumföreningar och bildar kalciumkarbonat. Denna process gör det möjligt att binda stora mängder koldioxid i betongen och påskyndar dessutom härdningen.

Den infångade koldioxiden kommer oftast från industriella rökgaser som annars skulle ha släppts ut i atmosfären, vilket innebär att betongen inte bara minskar sina egna utsläpp, utan även hjälper till att minska utsläppen från andra industrier. Solidias teknik har visat sig vara effektiv i flera storskaliga projekt, och med stöd från statliga bidrag och industriella partners har tekniken fått ett starkt fotfäste på marknaden.

Solidias metod att använda koldioxid istället för vatten ger flera fördelar, inklusive snabbare härdning och minskade utsläpp. Eftersom koldioxidhärdad betong reagerar snabbare än traditionell vattenhärdad betong, kan byggprojekt slutföras snabbare. Dessutom minskar tekniken behovet av vatten, vilket är särskilt viktigt i regioner där vattenresurser är begränsade.

Fältstudier och praktiska tillämpningar visar att betongen med Solidias teknik har högre hållfasthet och längre livslängd, vilket minskar behovet av underhåll och reparationer. Detta gör tekniken särskilt attraktiv för infrastrukturprojekt där långvarig hållbarhet är avgörande.
Solidia Technologies teknik har använts i flera betydande projekt runt om i världen:

Infrastrukturprojekt i USA: Solidia har samarbetat med CalPortland i projekt som omfattar väg- och brobyggen. Här har tekniken använts för att tillverka betong med hög hållfasthet, och tester har visat att den är mer motståndskraftig och hållbar än traditionell betong.

Pilotprojekt i San Antonio, Texas: Solidias pilotanläggning i San Antonio har ökat produktionen av deras koldioxidhärdade betong och tillåter omfattande fältstudier.

Argos Cementos-projekt i Colombia: I Latinamerika har Solidia samarbetat med Argos Cementos för att implementera tekniken i bostads- och infrastrukturprojekt.
Samarbete med Holcim: Holcim använder Solidias teknik i sina anläggningar för att minska utsläppen från cementproduktionen.

Läs mer