Den stora knäckfrågan är de indirekta utsläppen som står för över 90 procent av totalen!
/Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef, Wihlborgs
Wihlborgs kommer sätta en prislapp på utsläpp av CO2-ekvivalenter. Det gör att ett anbud som från början är lägre kan ratas om det konkurreras ut av andra anbud med lägre utsläpp.
Det är klimatberäkningar från fastigheten Kvartetten i Hyllie som nu tas vidare. Kvartetten kommer att certifieras enligt NollCO2 med syfte att uppnå netto noll klimatpåverkan över byggnadens hela livscykel.
För att minska utsläppen handlar det till stor del om att med smart design minska mängden material och att de material som väl används ska ha hög återvinningsgrad, vara kostnadseffektiva och ha låg klimatpåverkan.
– Det här blir ett sätt att styra projekten i rätt riktning redan från början. Dels genom att ha med klimatkostnaden i den allra första kalkylen, dels i dialogen med arkitekter och byggare om hur vi från start kan göra kloka val, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef, Wihlborgs.
Haarup Maskinfabrik, grundat 1964 av Ole Christensen, firade 60 år i helgen. Företaget har utvecklats från en liten verkstad i en källare till en global aktör inom betongindustrin.
Självläkande betong finns återigen på marknaden, den här gången på den amerikanska. Det är företaget Basilisk som erbjuder en produkt som kan reparera betongkonstruktioner.
C-Crete är en cementfri betong som är under utveckling i USA. Just nu används den i Foster + Partners skyskrapa i New York. Fast inte i de bärande delarna.