MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Träbyggnader förlorare i brandrapport

Brandriskens påverkan på klimatavtryck hos träbyggnader jämfört med byggnadsbeståndet i stort.

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Brandforsk har kommit med en rapport där man räknar in konsekvenser av bränder i livscykelanalyser. Rapporten visar att träbyggnaders miljöfördelar, enligt en standardmodell, helt äts upp under en livscykel på 50 år.

Brandriskens påverkan på klimatavtryck hos träbyggnader jämfört med byggnadsbeståndet i stort.

I dagens livscykelanalyser finns inte brandrisk med som en parameter. Men om det gjorde det skulle träbyggnader bli stora förlorare. Det visar en rapport som tagits fram av Bengt Dahlgren och finansierats av Brandforsk. Rapporten heter ”Brand som faktor i livscykelanalys – En studie för att undersöka livscykel-effekter av brand och brandskydd i olika byggnadstyper.”
Rapporten beräknar effekterna av en brand i träbyggnader jämfört med andra material och behovet av det ökade brandskyddet i träbyggnader, exempelvis sprinkler. Rapporten har inte tagit hänsyn till klimatförbättrad betong.
Resultatet visar att träbyggnaders fördelar, enligt standardmodellen, helt äts upp om brandrisk tas med i livscykelanalysen. Skulle livscykelanalysen beräknas på längre tid än 50 år är träbyggnader ännu större förlorare. Så här skriver författarna i en artikel i tidskriften Brandsäkert:

”För brandrisken innebär en utökad livslängd att risken för att en omfattande brand faktiskt inträffar i en byggnad ökar. Det innebär att ju längre livslängd vi tillskriver våra byggnader i klimatberäkningarna (och i verkligheten), desto viktigare blir det att beakta brandriskens inverkan på byggnadens klimatpåverkan.”

Läs mer